În duminica de Paște este bine să purtăm haine noi, spune Mihai Voropchievici, acest lucru simbolizând o curățare trupească, dar și sufletească. Obiceiul este legat în România de venirea primăverii, hainele noi reprezentând faptul că omul este în armonie cu natura ce se împrospătează și revine la viață.

Un alt obicei pentru prosperitate și noroc respectat de Paște la români este spălatul pe față cu apă în care se află pus un ou roșu și un ban de argint. Creștinii își ating obrazul cu oul roșu pentru sănătate și lipesc banul pe frunte pentru belșug.

Ce trebuie să ai în vedere în zilele de Paște?

Ziua de Paște trebuie musai începută la biserică, la slujba de Liturghie. În cazul în care cineva din familie este bolnav, când pleci la biserică, ia cu tine un coș cu ouă roșii pe care preotul să le sfințească. Când preotul iese cu agheasma, tu ia un ou în mână, du-te cu el la icoana Maicii Domnului și roagă-o să meargă cu el acasă să vindece pe cel bolnav.

De asemenea, este bine ca în cele trei zile în care se sărbătorește Paștele, toți din familie trebuie să mănânce din bucatele sfințite în biserică. Gospodinele duc și puțină sare la biserică, pentru sfințit. E bine să lași și acolo, dar să aduci și acasă in sarea sfințită.

Lidia Fecioru și Mihai Voropchievici mai spun că e bine să te dai în leagăn în ziua de Paște, tradiția spunând că pe toate cele rele le ia vântul și le duce departe de tine.

În dimineața de Paște, când bate clopotul, fetele nemăritate să îl roage pe Dumnezeu să aducă în viața lor un băiat bun. Se crede că sunetul clopotului în ziua de Paște este unul special.

Pentru a avea bunăstare în familie, oferă unei persoane nevoiașe, pe lângă alimente, un bănuț în ziua de Paște.

Totodată, pentru binele și sănătatea membrilor familiei, în dimineața de Paște, de obicei se pregătește o cană în care se pune apă, un ou roșu și câteva monede. Fiecare membru din familie se spală pe față și își face semnul crucii pe chip cu oul roșu: În numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt. Roșul din frunte, bărbie și obraji simbolizează sănătatea, spune România TV.