Din cauza temperaturilor caniculare și în lipsa unui consum de lichide suficient, deshidratarea se poate instala cu ușurință. În formă ușoară și moderată, deshidratarea se manifestă prin senzație de sete, gură uscată, dureri de cap, senzație de amețeală și leșin sau palpitații. În formă severă, pacientul deshidratat se poate confrunta cu creșterea bătăilor inimii, scăderea tensiunii arteriale, febră, somnolență sau confuzie și chiar stare de șoc. Pacientul ajuns în starea de deshidratare severă are nevoie de tratament medical imediat. Complicațiile pot merge până la insuficiență multiplă de organe, cu afectarea funcțiilor vitale.
Tot din cauza caniculei și a expunerii prelungite la soare, fie în vacanță sau în activitățile zilnice, poate apărea și insolația. Creșterea temperaturii corpului, durerea de cap și starea de leșin sunt printre semnele epuizării termice, instalată ca primă fază a insolației. În faza a doua, printre simptomele de insolație și de șoc termic sunt lipsa transpirației, respirația rapidă, creșterea pulsului, convulsiile sau pierderea conștienței. În această stare, este nevoie de ajutor medical de urgență, complicațiile șocului termic putând merge până la comă. De aceea, până la sosirea ambulanței sau transportarea pacientului la spital, este nevoie de acordarea primului ajutor, prin hidratare și așezarea acestuia într-un loc răcoros.
Pe lângă deshidratare și insolație, care se pot produce din cauza efectului direct al temperaturilor crescute din timpul verii, tot în această perioadă pot apărea și o serie de afecțiuni digestive, care să aibă nevoie de îngrijiri medicale de urgență. Astfel o durere abdominală acută, icterul sau vărsăturile cu sânge pot fi simptome ale unor urgențe digestive care să necesite intervenție medicală imediată din cauză că ar putea pune viața în pericol. Pacientul poate suferi astfel de apendicită acută, pancreatită acută, ocluzie intestinală, hemoragie gastrointestinală sau chiar sepsis, o reacție severă ce poate duce la deces.
În cazul oricărui tip de urgență medicală este bine de știut că pacienții pot apela Serviciul de Ambulanță SANADOR, cu dispecerat propriu (021 9699), disponibil nonstop, care asigură asistență medicală de urgență prespitalicească în București și în țară și transport specializat la spital, sau se pot adresa direct Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care funcționează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu 26 de linii de gardă. Compartimentul de Primiri Urgențe este singurul din sistemul medical privat din București, pacienții beneficiind aici de îngrijiri în regim de urgență, dar și de analize direct la patul bolnavului, prin protocolul point-of-care, pentru un diagnostic rapid.