Ce trebuie să faci când închei un contract de furnizare de energie sau gaze naturale

Încheierea unui contract de furnizare de energie sau gaze naturale este un proces esențial atunci când intervine o schimbare parțială sau totală a identității clientului. Această situație poate avea loc în urma preluării unei locuințe sau a unui spațiu prin cumpărare, moștenire sau donație, sau în cazul racordării unui nou loc de consum după obținerea avizului tehnic de racordare.

De menționat că, în cazul în care nu ai încă un contor de gaze naturale sau energie electrică, trebuie să contactezi și distribuitorul pentru instalarea lui și punerea în funcțiune. Lista distribuitorilor se găsește pe site-ul ANRE.

Pentru încheierea contractului de furnizare, sunt necesare mai multe documente și formalități.

  • Cererea pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice sau gazelor naturale.
  • Oferta de furnizare a energiei electrice sau gazelor naturale, care reprezintă opțiunea viitorului client pentru tariful de facturare a energiei consumate. Există trei opțiuni de alegere a ofertei de furnizare: la preț de Serviciu Universal, la ofertele de preț din piața liberă sau la ofertele din piața liberă cu prețuri dinamice.
  • Cererea de reziliere din partea actualului titular de contract, în cazul preluării contractului de furnizare de la o persoană juridică, cum ar fi un dezvoltator imobiliar.
  • Declarația pe propria răspundere a solicitantului privind deținerea unui drept locativ și absența litigiilor locative referitoare la spațiul pentru care se solicită încheierea contractului. În cazul în care există litigii, solicitantul trebuie să exprime acordul pentru rezilierea contractului.
  • Actul de identitate sau actul de constituire al asociației (în cazul asociațiilor de proprietari).

Clientul are mai multe opțiuni privind tariful de facturare

Oferta de furnizare reprezintă opțiunea viitorului client pentru tariful de facturare a energiei consumate. Există trei opțiuni de alegere a ofertei de furnizare:

  • la preț de Serviciu Universal, caz în care se va transmite completată și semnată;
  • la ofertele de preț din piața liberă;
  • la ofertele din piața liberă cu prețuri dinamice.

Potrivit prevederilor legale, declarația privitoare la dreptul locativ trebuie să cuprindă informații despre:

  • deținerea unui drept locativ, cu precizarea calității solicitantului (proprietar/coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, etc.);
  • faptul că nu exista litigii locative cu privire la spațiul pentru care se solicită încheierea contractului, iar în cazul în care se dovedește contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului.

Este important de menționat că, în cazul în care a avut loc o schimbare a numelui sau a numărului stradal în adresa înscrisă în actul de deținere a spațiului sau în contractul de furnizare, este necesară o adeverință de la Primărie cu noua denumire sau noul număr al străzii, sau un certificat de nomenclatură stradală.