Andreea Ioana Esca s-a născut pe 29 octombrie 1972 la București. A urmat școala sportive ”Emil Racoviță” până în clasa a VIII-a. După terminarea Liceului Gheorghe Lazăr, vedeta a făcut studii universitare și postuniversitare la Școala Superioară de Jurnalism. Ulterior a urmat programe de pregătire profesională la : Centrul pentru Jurnalism Independent (Praga), CNN Atlanta (SUA) și în Atena, Grecia (1994).

Esca este cea mai longevivă prezentatoare de știri din România, fiindcă se află de 20 de ani la pupitrul Știrilor PRO TV. Debutul ei a avut loc în anul 1992 atunci când, sfătuită de un prieten, s-a prezentat la un interviu pentru postul de prezentator de știri al postului SOTI. Deși nu avea experiență, jurnalista s-a descurcat și a doua zi a fost desemnată să prezinte știrile pentru această televiziune.

Potrivit unor discuții, jurnalista ar câștiga 5.000 de euro pe lună. Nu se știe dacă suma este reală sau nu, dar până la urmă veniturile Andreei Esca nu vin doar din emisiune. Vedeta are încasări mari din contractele de imagine și din propriile afaceri.

Esca deține o firmă care se ocupă de producția cinematografică, iar anul trecut, conform datelor înregistrare la Registrul Comerțului, vedeta a avut un profit de 525.706 lei.