Hotărârea de Guvern privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, a fost aprobată în conformitate cu prevederile art. 292 din Codului Fiscal (Legea 571/2003). Menţionăm că această hotărâre actualizează, conform prevederilor legale menţionate, limitele nivelurilor impozitelor locale cu rata inflaţiei din perioada 2010-2012.
Precizăm ca autorităţile locale sunt cele care stabilesc nivelul efectiv al impozitelor între limitele minime şi maxime, având inclusiv competenţa legală de a reduce nivelul efectiv al acestora cu până la 10%, în condiţiile plăţii integrale a impozitului local datorat anual.
În acest context, precizăm că modificarea limitelor minime şi maxime nu vizează mijloacele de transport înmatriculate şi înregistrate (autoturisme, utilaje agricole, utilaje folosite în domeniul construcţiilor etc.).
Subliniem faptul că eventualele venituri suplimentare rezultate din aplicarea acestei hotărâri de guvern rămân integral la dispoziţia autorităţilor locale şi sunt folosite pentru îmbunătăţirea calităţii infrastructurii oferite cetăţenilor de către administraţia locală.
Citiți și ANUNȚ IMPORTANT PENTRU POSESORII DE MAȘINI: Statul modifică IMPOZITELE!
Ponta: Nu se măreşte nicio taxă locală. Purtătorul de cuvânt al lui Ponta: Majorarea se aplică peste tot
"Peste tot! 16,05 % este indexarea pe ultimii trei ani. Se aplică la absolut toate autorităţile locale. Această ordonanţă a fost emisă de Ministerul Finanţelor în colaborare cu Ministerul Aministraţiei şi Internelor", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Zaharescu a fost atenţionat de jurnalişti despre faptul că premierul Victor Ponta a declarat anterior că aplicarea acestei prevederi nu este obligatorie.
"Eu am spus exact, citând exact din ordonanţă", a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
"Nu se măreşte nicio taxă locală, în niciun caz n-o face Guvernul. Este o lege care dă voie autorităţilor locale să crească, de fapt să actualizeze taxele cu rata inflaţiei. Nu îi obligă deloc, a precizat Ponta.