”Transmisia modificării TVA la nivelul preţurilor depinde de conjunctura economică şi de vizibilitatea produselor afectate. Dacă ai supraofertă, orice ar face negustorii, reducerea TVA, prin pârghiile pieţei, duce preţurile în jos. Dacă aşa ceva se întâmplă transmisia se poate duce la 100%. Numai dacă se obstrucţionează piaţa, se fac înţelegeri, carteluri, şi mecanismele pieţei nu mai funcţionează…(preţurile nu scad – n.r)”, a explicat Isărescu.

El a spus că BNR nu a luat în calcul o transmisie de 100% în preţuri. 'Când s-a majorat cota, nu s-a dus 100% ci 60%. Să mergem cu cifra aceasta şi tot e suficient să se ducă inflaţia, în vară, chiar sub 0 având în vedere ponderea ridicată a acestor produse în coşul de consum (32% – n.r.). Cu un an agricol bun şi transmisie bună există «pericolul» să se ducă mult mai jos, la -1%', a subliniat guvernatorul BNR.

Şeful băncii centrale a mai precizat că, odată cu anunţarea reducerii TVA la alimente, expectaţiile inflaţioniste pe termen de un an 'pur şi simplu s-au prăbuşit'. 'Există discuţii cu tactica magazinelor, dar vedem căderea la zero sau chiar sub a expectaţiilor. Peste doi ani cifra se consolidează la 2%, ceea ce nu e rău, e în intervalul ţintit. Asta înseamnă că se consolidează încrederea că inflaţia va rămâne la niveluri reduse', a mai spus Isărescu.

El a arătat că în lunile de vară şi primele luni de toamnă, rata anuală a inflaţiei va coborî chiar spre minus 1%, urmând ca apoi să crească în ultimul trimestru şi să ajungă la finalul anului la 0,2%. BNR a redus prognozele de inflaţie pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale faţă de estimarea din februarie, la 0,2%, şi cu 0,5 puncte pentru finalul anului viitor, la 1,9%. (Sursa: Agerpres)