Dacă la începutul primului său mandat prezidenţial ruşii aveau dificultăţi în a-şi formula atitudinea faţă de Obama, la ora actuală domină atitudinea de respect faţă de alegerea americanilor: fiecare al cincilea rus manifestă pentru liderul SUA simpatie şi respect. De altfel, în comunitatea experţilor ruşi domină alte atitudini, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

“Cei din Rusia care ar fi dorit, dintr-un motiv sau altul, acutizarea relaţiilor cu SUA, nu salută realegerea lui Barack Obama. Cu Mitt Romney, care a catalogat Rusia drept ‘duşmanul geopolitic numărul 1 al SUA”, ar fi fost mult mai simplu să se intre în confruntare’, a declarat pentru cotidianul menţionat directorul Centrului pentru securitate internaţională din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, Aleksei Arbatov. “În schimb, aceia din Rusia care doresc cooperarea cu SUA, salută realegerea lui Obama. Administraţia lui Barack Obama va urma în relaţiile cu Rusia strategia elaborată cu patru ani în urmă”, a adăugat academicianul.

Arbatov a amintit de cuvintele lui Obama care în timpul întrevederii cu Dmitri Medvedev i-a promis Rusiei că va manifesta după realegerea sa o mai multă flexibilitate în problemele sistemului european antirachetă. “Este posibil ca Obama să declare că a patra etapă de desfăşurare a scutului european antirachetă, cea care îngrijorează cel mai tare Moscova, va fi realizată în dependenţă de seriozitatea ameninţărilor ce pleacă dinspre Iran. Astfel, dacă părţile vor conveni asupra faptului că evaluarea acestor ameninţări va fi pusă de acord cu Moscova, se va putea ajunge la un compromis”, a declarat expertul.

În opinia lui Fiodor Lukianov, redactorul-şef al revistei “Rusia în politica globală”, în relaţiile cu statul rus Obama va încerca să aprofundeze aşa-zisa “resetare”. “În condiţiile în care prima resetare a fost un cumul de factori favorabili, ea s-a dovedit una de succes. Acum pe Moscova acelaşi set de probleme – reducerea armelor nucleare, sistemul antirachetă, Iranul, Afganistanul – nu o mai prea interesează: ea nu mai intenţionează să-şi reducă în continuare armele sale sau să-şi întărească presiunile asupra Iranului”, consideră Lukianov.

După părerea lui Lukianov, relaţiile ruso-americane s-ar putea schimba calitativ dacă va fi aleasă o nouă ordine de zi, unde să figureze teme care să nu constituie reminiscenţe ale războiului rece, ci subiecte precum cooperarea economică, cea din Asia şi Arctica, dar şi problema privind modul în care ar putea fi înlocuit sistemul clar învechit de control asupra proliferării armelor nucleare. ‘Aici ar putea apărea o cu totul altă abordare: un fel de ‘resetare a resetării”, opinează expertul.

Potrivit directorului Institutului de evaluări strategice, Serghei Oznobişev, cel de-al doilea mandat al lui Obama înseamnă pentru Rusia previzibilitate şi posibilitatea de a continua dialogul. Analistul constată că nu toate problemele din relaţiile ruso-americane au putut fi surmontate în timpul primului mandat al lui Barack Obama. ‘Însă ceea ce contează este aspiraţia însăşi, care în cele din urmă duce la rezultat. Dacă ar fi câştigat Romney, o asemenea aspiraţie în mod sigur nu ar fi existat, cel puţin în prima etapă’, este convins Oznobişev.
Sursa: Agerpres