Mircea Fechet spune că relocarea urșilor nu e o soluție

Relocarea urşilor care fac probleme este un instrument care nu funcţionează, este de părere ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a declarat, la emisiunea România Politică de la Prima News, că aceștia trebuie eliminați. Fechet a explicat ce înseamnă urși problemă spunând că aceștia sunt cei de pe marginea drumului, cerşetori, gunoieri, dar mai ales cei care atacă gospodăriile oamenilor.

Ministrul Mediului a subliniat că există o lege care permite să se intervină în cazul unor urşi care fac probleme într-o localitate. El este de părere că, la trei ani de la data la care a fost aprobată legea, se pot trage niște concluzii. Mircea Fechet crede că actul normativ trebuie îmbunătățit. Asta pentru că orice s-ar face, un urs problemă, rămâne un urs problemă. Iar relocarea animalului poate scăpa o comunitate de probleme, dar acestea pot apărea în altă comunitate.

„Am dat instrucţiuni colegilor să modifice ordonanţa în sensul în care, dacă se constată că la un interval de timp ursul generează din nou probleme, atunci când va fi identificat, opinia mea este că acel urs nu ar trebui să mai fie lăsat să facă probleme în continuare şi ar trebui să fie eutanasiat. Ştiu că este o măsură dură, dar când discutăm de gestionarea populaţiei de urs, de împuşcarea sau eutanasierea lor, trebuie să începem cu urşii problemă”, a subliniat Fechet.

Trebuie împușcați între 500 și 700 de urși

Ministrul Mediului a spus că a semnat cu mâna lui ordinul privind cotele de intervenţie şi prevenţie.

„Am întrebat astăzi la minister şi colegii mi-au spus că doar 14 urşi din 80, cota de intervenţie, când avem o problemă, au fost împuşcaţi”, a arătat Fechet.

Despre proiectul de lege aflat în dezbatere în Parlament, ministrul a afirmat că nu îşi va da niciodată cu părerea despre cifre şi că nu este de acord cu vânătoarea de trofee.

„Eu cred că ar trebui să începem, că împuşcăm 500 sau 700, noi trebuie să începem cu urşii problemă, cu urşii de pe marginea drumului, cu urşii cerşetori, gunoieri, dar mai ales cu urşii care atacă gospodăriile oamenilor”, a afirmat Fechet.

S-a decis împușcarea a 220 de urși bruni

În august 2023, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un ordin privind împușcarea a 220 de urși bruni. În scopul protejării sănătății și securității oamenilor. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Documentul stabilește numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național pentru specia urs brun. Actul reglementează nivelul de intervenție și de prevenție și condițiile de implementare a derogărilor de la statutul de specie strict protejată. Cu condiția să nu existe o alternativă acceptabilă. Măsurile derogatorii trebuie să nu afecteze menținerea populațiilor speciei într-o stare de conservare favorabilă în habitatul lor natural.

Conform ordinului, numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național pentru specia urs brun este de 220 de exemplare. Ele, împărțite în nivel de prevenție (140 de exemplare) și nivel de intervenție (80 de exemplare).

Situațiile în care se aplică prevederile ordinului includ prevenirea producerii de daune semnificative, în special asupra culturilor agricole și animalelor domestice, și prevenirea producției de daune semnificative asupra altor bunuri, în interesul sănătății și securității publice.

Măsurile reglementate în vederea soluționării acestor situații includ capturarea, deținerea și transportul în scopul relocării a exemplarelor de urs brun și recoltarea acestora în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic.