FMI: Creşterea globală ar urma să scadă sub media istorică

Procentul estimat de FMI este mic în absența unor reforme semnificative menite să stimuleze productivitatea și să introducă tehnologii precum Inteligența Artificială, conform Reuters.

Conform unui capitol din viitorul său raport World Economic Outlook (WEO), FMI prognozează un nou declin al ritmului de creștere a economiei mondiale, care a scăzut constant după criza financiară globală din 2008-2009.

„Fără măsuri ambiţioase care să stimuleze productivitatea, creşterea globală ar urma să scadă sub media istorică”, susţine FMI.

Creștere economică mică, rate ridicate la bancă

Instituția a avertizat că estimările privind o creștere slabă ar putea descuraja investițiile, contribuind astfel la o încetinire și mai accentuată.

Fondul subliniază că acest scenariu al unei creșteri reduse persistente, împreună cu rate ridicate ale dobânzilor, ar putea limita capacitatea guvernelor de a contracara încetinirile economice și de a investi în programe sociale și de protecție a mediului.

„Toate acestea sunt agravate de consecinţele fragmentării geo-economice şi politici unilaterale dăunătoare în domeniile comercial şi industrial”, precizează FMI în capitolul trei al raportului WEO.

Creșterea a fost revizuită în jos

Raportul complet urmează să fie publicat joia viitoare. În comparație cu acum un an, când FMI estima o creștere mondială pe termen mediu de aproximativ 3%, acum noile prognoze reflectă o revizuire în jos pentru toate grupele de venit și regiunile, cu cele mai semnificative ajustări în economiile emergente.

FMI a îndemnat țările să adopte măsuri urgente pentru a contracara deteriorarea perspectivelor de creștere, avertizând că și-a redus estimările privind standardele de viață și reducerea sărăciei la nivel global.

„Un mediu de creştere scăzută prelungită cumulată cu dobânzi mari ar ameninţa sustenabilitatea datoriei, ar putea alimenta tensiunile sociale şi ar frâna tranziţia verde”, se arată în raportul FMI.

Conform FMI, o serie de politici, care includ o mai bună alocare a capitalului și forței de muncă, precum și măsuri pentru a răspunde crizei de muncă în marile economii cu populații îmbătrânite, ar putea oferi speranță.

Sporirea participării pe piața muncii ar putea aduce progrese

Studiile FMI arată că progrese modeste pot fi realizate prin sporirea participării pe piața muncii, integrarea mai multor lucrători emigranți în economiile avansate și îmbunătățirea alocării talentelor în piețele emergente.

În contrast, politici concentrate pentru

  • a intensifica concurența pe piață
  • a deschide schimburile comerciale
  • a facilita accesul financiar
  • a flexibilității pieței muncii

ar putea stimula ritmul de creștere al economiei mondiale cu aproximativ 1,2 puncte procentuale în 2030.

Exploatarea potențialului Inteligenței Artificiale pentru a crește productivitatea muncii ar putea adăuga până la 0,8 puncte procentuale la creșterea globală, în funcție de adoptarea sa și impactul asupra forței de muncă, susține FMI.

Cu toate acestea, FMI avertizează că impactul extins al Inteligenței Artificiale nu este încă pe deplin înțeles, deoarece ar putea să stimuleze productivitatea, dar în același timp să înlocuiască oamenii în anumite locuri de muncă și să modifice fundamental caracterul altora. Având în vedere aceste preocupări, FMI susține că țările ar trebui să întărească cadrul de reglementare și să se asigure că beneficiile Inteligenței Artificiale sunt distribuite în mod echitabil.