În plus, băuturile alcoolice ne pot afecta creierul, ducând la maladii cognitive. Ghidul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) spune că un pahar de alcool pe zi pentru femei și două pentru bărbați sunt considerate ”consum moderat”.

Experții nu sunt de acord cu privire la cea mai sigură cantitate de alcool pe care ar trebui să o bem, subliniind că totul depinde de factori precum antecedente de abuz de substanțe, boli mintale sau afecțiuni cum ar fi diabetul, boli hepatice sau renale.

Un jurnalist de la site-ul TheHealthy a făcut un experiment, pentru a vedea cum se simte dacă bea zilnic o bere, timp de o săptămână. Și iată ce a descoperit.

Berea ne umflă. Iată de ce

În prima zi a băut o bere în jurul orei 17:00. A băut o sticlă de bere și primul lucru pe care l-a observat a fost că s-a balonat și că nu a simțit nevoia să mai mănânce nimic la cină.

„Este o reacție normală, care are loc din cauza mai multor factori”, spune medicul Julian Ulm.

„Carbonatarea berii poate da naștere la acea senzație de balonare din cauza dioxidului de carbon care se evaporă”, spune el. Berea poate irita stomacul, poate provoca inflamație și aciditate, iar asta poate duce la arsuri digestive și balonare. „Alcoolul interferează cu procesele metabolice care descompun alimentele și îi extrag caloriile și nutriția”, explică dr. Ulm.

Berea provoacă oboseală

Dr. Ulm subliniază că alcoolul este, de fapt, un sedativ.

„Dar această stare de sedare poate să dispară la un moment dat și provoacă starea de veghe. Corpul va încerca să ”combată” sedarea provocată de alcool câteva ore mai târziu, prin creșterea nivelului de hormoni ai stresului, cum ar fi cortizolul și epinefrina”, explică el.

Creșterea acestor hormoni poate trezi o persoană chiar și din cel mai profund somn. Berea funcționează și ca un relaxant muscular și poate agrava apneea în somn. În plus, alcoolul (nu doar berea) este un diuretic, care ne poate perturba somnul prin plimbările nocturne la baie.

Ne poate relaxa, dar există și reversul medaliei

Jurnalistul spune că, indiferent dacă a băut berea înainte, în timpul sau după cină, imediat după primele înghițituri a început să se simtă mult mai relaxat.

„Există dovezi clare că alcoolul acționează ca un stimulent pentru o substanță numită GABA (acidul gamma-aminobutiric)”, explică dr. Ulm.

„GABA este un neurotransmițător care reduce activitatea electrică în multe părți ale creierului, iar asta duce la un efect extrem de plăcut, de relaxare”. Există însă și reversul medaliei: pe măsură ce alcoolul se elimină din organism, începem să simțim nevoia de a consuma mai mult pentru a avea din nou acel sentiment de relaxare.