Aceste soiuri de lapte, pe bază de plante, sunt o alegere populară printre vegani. Laptele de cocos a devenit foarte popular în ultimii ani, fiind considerat din ce în ce mai mult o alternativă gustoasă la laptele de vacă pentru că oferă multiple beneficii pentru sănătate.

Laptele de cocos provine din pulpa albă a nucilor de cocos brune, mature, având o consistență groasă și o textură bogată, cremoasă. A nu se confunda cu apa de cocos, care provine din nucile de cocos necoapte. O cană de lapte de nucă de cocos conține 552 de calorii și 57 grame de grăsimi saturate.

Laptele de nucă de cocos este adesea folosit la gătit, iar cel folosit ca alternativă la laptele obișnuit este mai diluat, deoarece e mult prea gros. În plus, este o sursă bună de minerale și grăsimi benefice, arată Gildshire.

Deși s-ar putea crede că acel conținutul ridicat de grăsimi al laptelui de cocos îl face nesănătos, de fapt, această băutură este bogată în nutrienți precum fier, magneziu, acid folic, cupru, seleniu, mangan și potasiu și fibre. Laptele de cocos conține și alți nutrienți și are beneficii pe care, probabil, nu le știați.

Bogat în trigliceride cu lanț mediu

Laptele de cocos este bogat în trigliceride cu lanț mediu sau MCT. Potrivit unei meta-analize din 2015, MCT-urile au fost legate de scăderea greutății corporale, circumferinței taliei și grăsimii corporale. MCT-urile din laptele de cocos ar putea îmbunătăți, de asemenea, funcția cognitivă la persoanele cu Alzheimer și cu tulburări cognitive, potrivit unui studiu din 2020, publicat de Aging Research Reviews.

Atât macronutrienții, cât și micronutrienții abundă în laptele de cocos. Conținutul ridicat de grăsimi al laptelui de cocos îl poate face mai bogat în calorii, dar oferă o varietate de nutrienți vitali. Deoarece diferite mărci de lapte de cocos pot avea profiluri nutritive variate, este bine să rețineți că trebuie să citiți întotdeauna eticheta nutrițională înainte de a cumpăra lapte de cocos.

Defalcarea valorii nutritive este următoarea:

Calorii: 552

Grăsimi: 57 grame

Proteine: 5 grame

Carbohidrați: 13 grame

Fibre: 5 grame

Vitamina C: 11% din DZR

Folat: 10% din DZR

Fier: 22% din DZR

Magneziu: 22% din DZR

Potasiu: 18% din DZR

Cupru: 32% din DZR

Mangan: 110% din DZR

Seleniu: 21% din DZR

Deși au profiluri nutriționale, arome și texturi diferite, laptele de cocos și laptele de vacă pot fi folosiți la fel în rețete, în funcție de preferințe. Laptele de vacă nu este indicat pentru persoanele care au intoleranță la lactoză sau au o alergie la lactate.

Fenolii din laptele de cocos sunt antioxidanți

Acidul lauric al laptelui de cocos ar putea avea proprietăți anti-microbiene, iar fenolii pe care-i conține sunt antioxidanți care ajută la eliminarea deșeurilor metabolice din organism. Acidul lauric este un acid gras saturat, fiind principalul acid din compoziția uleiului de nucă de cocos și din cel de palmier.

Reprezintă cel puțin 40% din acizii conținuți de laptele de nucă de cocos. Acidul lauric este considerat bun și pentru calmarea infecțiilor pielii, pentru eczeme și psoriazis. Deși laptele de cocos poate avea unele avantaje pentru sănătatea inimii, nu ar trebui folosit ca un panaceu sau ca substitut pentru un stil de viață sănătos.

Pentru o sănătate bună a inimii, este esențială o dietă echilibrată. De asemenea, este de preferat să beți lapte de cocos premium, minim procesat și să îl folosiți cu moderație ca parte a unei diete echilibrate.

Controlul nivelului de glucoză din sânge

Laptele de cocos poate fi un plus util pentru diabetici și poate avea un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge.

Ajută la întărirea imunității

Asiaticii au avut întotdeauna încredere în Ayurveda și în alte mijloace naturale de medicină.

În timp ce sudul Indiei folosește uleiul de nucă de cocos în aproape toate mâncărurile, laptele de cocos este folosit ca întăritor al sistemului imunitar. Acest lucru se datorează beneficiilor sale nutriționale.