Ce se întâmplă în organism când consumăm miere de Manuka. Mierea de calitate este sterilizată prin radiații gamma. Este destinată uzului medicinal, în principal ca unguent topic (pe piele) pentru răni și arsuri de suprafață.

Mierea obișnuită (sau mierea de masă) este cea cumpărată de la magazin și este folosită adesea pentru alimente.

În sezonul gripei și virozelor, sistemul imunitar devine foarte vulnerabil. Modificările de temperatură sunt mai rapide decât capacitatea de adaptare a organismului, așa că ne confruntăm în această perioadă cu episoade de răceală, dureri în gât, sinuzite.

Cel mai puternic antibiotic natural

Ce facem în aceste situaţii, mai ales atunci când nu ne permitem să stăm câteva zile acasă? Apelăm la tot felul de remedii, care înlătură simptomele, dar nu tratează cauza, astfel că, după o scurtă perioadă de timp, ne îmbolnăvim din nou.

Mierea de Manuka, considerată cel mai puternic antibiotic natural, este un remediu foarte eficient pentru stimularea imunităţii, potrivit TheHealthy.

Beneficiile mierii de Manuka

Mierea de Manuka este considerată o super-putere, cultivată în Noua Zeelandă. Cercetătorii au descoperit că mierea de Manuka poate vindeca rănile și are proprietăți antibacteriene – o organizație citează 2.300 de componente ale mierii de Manuka.

Folosită în mod tradițional de indigenii maori din Noua Zeelandă, mierea de Manuka poate trata gingivita, poate îmbunătăți digestia, calmează refluxul de acid, vindecă arsurile și acneea și previne bolile. Totul datorită calităților sale antifungice, antibacteriene și antiinflamatorii.

Proprietățile antimicrobiene ale mierii provin din pH-ul scăzut și conținutul ridicat de zahăr care opresc creșterea bacteriilor.

O componentă a mierii de Manuka stimulează celulele imunitare

Este o substanță acidă cu un pH între aproximativ 3-4.

De exemplu, o lămâie are un pH de aproximativ 2-3, iar un pH neutru este 7. În plus, unele tipuri de miere produc peroxid de hidrogen, un bacteriocid, prin reacții enzimatice. Pentru vindecarea rănilor, mierea este benefică datorită activității antibacteriene, ajutând la menținerea stării umede a rănilor și a vâscozității ridicate.

Journal of Leucocyte Biology scrie că o „componentă a mierii de Manuka stimulează celulele imunitare”.

Mai ult, se pare că acest îndulcitor natural poate scădea colesterolul și zahărul din sânge, susține un nou studiu.

La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați miere de Manuka

Când cumpărați miere de Manuka trebuie să țineți cont de un lucru. O companie din Noua Zeelandă, Unique Manuka Factor Honey Association, evaluează calitatea mierii de Manuka pe baza a patru factori:

  • potența, măsurată prin cantitatea de metoglioxal, despre care se spune că dă mierii de Manuka proprietățile antibacteriene
  • autenticitate, indicată de cantitatea de leptosperină, care provine doar din nectarul florilor de Manuka
  • prospețime, măsurată cu hidroximetilfurfural, care certifică faptul că mierea de Manuka nu a fost păstrată prea mult timp și nici supraîncălzită
  • puritate, care este certificată de trasabilitatea mierii către furnizori și producători licențiați și independenți.

De asemenea, Unique Manuka Factor Honey Association spune că „cea mai bună miere de Manuka trebuie să aibă mai mult de 70 miligrame pe kilogram de DHA” sau dihidroxiacetonă, care se transformă într-un compus ce asigură o putere ridicată a mierii de Manuka.

Cum se folosește mierea de Manuka

Principala utilizare medicală a mierii de Manuka este pentru vindecarea rănilor și arsurilor. Este folosită, în general, pentru tratarea rănilor și arsurilor minore. Cercetările arată că mierea de Manuka este eficientă în tratarea altor afecțiuni, inclusiv:

  • Afecțiuni ale pielii, inclusiv eczeme și dermatită
  • Calmează tusea sau durerea în gât
  • Sănătate digestivă

Mierea folosită pentru tratarea rănilor este o miere de calitate medicală. Este special sterilizată și preparată.

Ce spune știința despre mierea de Manuka

Mai multe studii recente arată că mierea de Manuka poate fi de ajutor atunci când este folosită pe răni și ulcere ale picioarelor. Studiile arată, de asemenea, că ar putea lupta împotriva infecțiilor și poate stimula vindecarea.

Revista Cochrane notează că mierea poate scurta timpii de vindecare în arsurile ușoare și rănile chirurgicale, în comparație cu pansamentele tradiționale. Dar trebuie făcute mai multe cercetări.