O cană de lapte integral are aproximativ 150 de calorii, 8 grame proteine ​​și 8 grame  grăsimi (dintre care patru grame sunt grăsimi saturate). Dacă încercați să reduceți grăsimea, puteți opta pentru o ceașcă de lapte degresat. Laptele degresat economisește 66 de calorii, oferind, în același timp, aceeași cantitate de proteine, vitamine și minerale.

De ce ar trebui să alegeți varianta degresată

Dacă încerci să scazi colesterolul fără medicamente, este indicat să te îndepărtezi de grăsimile saturate din lapte și bei varianta degresata. Asociația Americană a Inimii sugerează limitarea aportului de grăsimi saturate la aproximativ 12 grame în fiecare zi dacă doriți să scădeți colesterolul.

Interesant este că laptele vă poate îmbunătăți nivelul colesterolului, dar nu așa cum credeți, scrie Healthdigest.

Laptele integral crește nivelul colesterolului bun

Într-un studiu din 2018 din Jurnalul European de Nutriție Clinică, oamenii au băut aproximativ 500 ml lapte degresat sau integral în fiecare zi, timp de trei săptămâni.

Mai târziu, au schimbat laptele degresat cu lapte cu grăsimi pentru încă trei săptămâni. Când au băut lapte integral, nivelul lor de colesterol „bun” HDL a crescut. Atât laptele degresat, cât și cel integral nu au crescut colesterolul total și colesterolul LDL. Cu alte cuvinte, consumul de lapte în fiecare zi poate fi sănătos.

Eforturile de a aborda obezitatea infantilă au inclus eliminarea alimentelor puternic procesate din dietele copiilor. Un articol din 2022 din PLoS One a determinat un grup de copii să mănânce alimente minim procesate, cum ar fi legume verzi, carne de vită și unt din lapte integral pe o felie de pâine. De asemenea, li s-a cerut să bea aproximativ 300 ml de lapte integral în fiecare zi. Celălalt grup de copii a urmat dieta normală.

Câteva luni mai târziu, copiii care au schimbat alimentele minim procesate în dieta lor au avut colesterolul HDL îmbunătățit, iar raportul colesterol total/colesterol HDL a scăzut semnificativ, îmbunătățind sănătatea inimii.

lapte
SURSA FOTO: Dreamstime

Care este cel mai sănătos lapte

Beneficiile laptelui de vacă pot fi „greu de învins” atunci când vine vorba de nutriție. Laptele de vacă, cel mai frecvent tip de lapte pe care îl cumpără oamenii, conține vitamine și nutrienți precum calciu, vitamina D, niacină și proteine.

O cană de lapte de vacă conține aproximativ 8 grame de proteine ​​(la o porție de 240 ml) și satisface aproximativ o treime din necesarul zilnic de proteine. Este și o sursă excelentă de calciu, deoarece laptele este îmbogățit cu vitamina D, care ajută la absorbția calciului, făcându-l o sursă de hrană completă.

Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de lapte fără grăsimi, sau cu 0,5% grăsime și 1% grăsime, deoarece au mai puține grăsimi saturate, un conținut redus de colesterol și calorii, dar mai mulți nutrienți.

Un consum excesiv de lapte poate duce la probleme digestive

Ca orice aliment consumat în exces există și reversul medaliei. Iar laptele nu face excepție. Un consum excesiv de lapte poate duce la probleme digestive, precum și la posibile complicații din cauza ingerării prea multor substanțe nutritive.

În timp ce cantitatea potrivită de lapte poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, un consum prea mare poate duce la creșterea în greutate.