Colesterolul care se leagă de lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) formează complexul LDL-colesterol, numit „colesterol rău”, iar cel care se leagă de lipoproteinele cu densitate crescută (HDL) formează HDL-colesterol, numit şi „colesterol bun”.

Cele mai recente cercetări leagă abundența colesterolului „bun” de un risc mai mare de demență la adulții în vârstă. Pentru cei peste 75 de ani, riscul crește cu 42 la sută, arată cercetarea, condusă de o echipă de la Universitatea Monash. Echipa a analizat date privind 18.668 de adulți cu vârsta peste 65 de ani din Australia și SUA. În general, pentru cei diagnosticați ca având niveluri ridicate de HDL-C, riscul de demență a crescut cu 27% în medie, indivizii fiind urmăriți în medie timp de 6,3 ani, informează Science Alert.

Colesterolul bun ridicat a fost asociat cu riscul de demență

„Este cel mai cuprinzător studiu care a raportat HDL-C ridicat și riscul de demență la persoanele în vârstă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor. „Descoperirile au arătat că HDL-C ridicat a fost asociat cu riscul de demență, iar riscul a crescut odată cu vârsta”, adaugă ei.

HDL transportă colesterolul de la țesuturi către ficat, de unde, ulterior, este eliminat. Prin urmare, colesterolul HDL (HDL-C) este adesea numit colesterol „bun” deoarece îndepărtează excesul de colesterol din organism.

Nivelurile scazute de HDL sunt asociate cu creșterea riscului cardiovascular, în timp ce un nivel normal sau crescut este corelat cu efecte protectoare.

Asocierea a rămas semnificativă când a fost ajustată cu factori precum vârsta, sexul, educația, consumul de alcool

Un nivel normal de HDL-C în sânge este considerat a fi de 40-50 de miligrame pe decilitru (sau mg/dL) pentru bărbați și 50-60 mg/dL pentru femei – aproximativ 40-60 de părți la mie. Aproape 15% dintre participanți (2.709 persoane) au avut ceea ce au fost considerate niveluri ridicate de HDL-C, adică de 80 mg/dL sau mai mult.

Creșterea riscului a fost analizată cu atenție, iar asocierea a rămas semnificativă atunci când a fost ajustată cu factori precum vârsta, sexul, educația, consumul de alcool și exercițiile zilnice.  Acest lucru nu dovedește că colesterolul provoacă creșterea demenței, ci doar că există dovezi ale unei legături.

„Deși știm că colesterolul HDL este important pentru sănătatea cardiovasculară, acest studiu sugerează că avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege rolul colesterolului HDL foarte ridicat în contextul sănătății creierului”, spune epidemiologul Monira Hussain de la Universitatea Monash.

Cercetătorii nu au analizat mecanismele biologice posibile care ar putea lega HDL-C ridicat de apariția demenței, care ar putea fi analizată în studii viitoare. 

Cauzele demenței

Demența este cauzată de o combinație de factori care contribuie la moartea celulelor creierului. Deteriorarea, moartea și deteriorarea celulelor creierului afectează capacitatea acestui organ de a funcționa corect.

Deoarece celulele creierului nu pot comunica corect între ele, oamenii pot avea probleme cu comportamentul și gândirea. Diferite regiuni ale creierului, cum ar fi cele care joacă un rol în memorie, mișcare și judecată, pot fi afectate.

Factorii stilului de viață, inclusiv exercițiile regulate, o alimentație sănătoasă și evitarea fumatului au fost asociate cu un risc redus de demență. Aceste comportamente îmbunătățesc sănătatea vasculară, ceea ce poate afecta sănătatea creierului.