Cu siguranță, nu ne putem baza doar pe suplimente pentru a ține sub control colesterolul. Există dovezi științifice recente care arată că administrarea anumitor suplimente, în paralel cu o dietă sănătoasă, ar putea face diferența, scrie Sciencealert.

Există două tipuri principale de colesterol, ambele contribuind la riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Ambele tipuri sunt transportate în sânge în interiorul unor molecule numite lipoproteine.

Lipoproteine ​​cu densitate joasă – colesterol LDL

Adesea este numit colesterol „rău”. Această lipoproteină transportă colesterolul din ficat către celulele din tot corpul. Nivelurile ridicate de colesterol LDL din sânge pot duce la acumularea de placă în artere, ceea ce determină un risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Lipoproteine ​​de înaltă densitate sau colesterol HDL

Adesea este numit colesterol „bun”. Această lipoproteină ajută la eliminarea excesului de colesterol din sânge și îl transportă înapoi în ficat pentru procesare. Nivelurile mai ridicate de colesterol HDL sunt legate de un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Dieta poate juca un rol-cheie în reducerea nivelului de colesterol din sânge, în special a colesterolului LDL („rău”). Alegerile alimentare sănătoase sunt cruciale și includ consumul de grăsimi nesaturate („sănătoase”), cum ar fi din uleiul de măsline sau din avocado și reducerea consumului de grăsimi saturate („nesănătoase”) – grăsimile animale și grăsimile trans din biscuiți, plăcinte și produse congelate.

Țineți aproape fibrele solubile din fructe, legume, ovăz, orz, fasole și linte

O modalitate suplimentară de a reduce semnificativ nivelul colesterolului LDL prin dietă este consumul de fibre solubile. Sunt fibre care se dizolvă în apă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului în intestin. Gelul se poate lega de moleculele de colesterol, împiedicându-le să fie absorbite în sânge și le permite să fie eliminate din organism prin fecale.

Fibrele solubile se găsesc în alimente integrale, cum ar fi fructe, legume, ovăz, orz, fasole și linte. Există, de asemenea, multe suplimente cu fibre, care pot ajuta la scăderea colesterolului. Acestea includ:

  • Fibre naturale solubile, cum ar fi inulina (de exemplu, Benefiber) sau psyllium (de exemplu, Metamucil) sau beta-glucan (din ovăz măcinat);
  • Fibre sintetice solubile, cum ar fi polidextroza (de exemplu, STA-LITE), dextrina de grâu (găsită și în Benefiber) sau metilceluloza (cum ar fi Citrucel);
  • Fibre naturale insolubile – semințele de in.

Psyllium este suplimentul de fibre cu cele mai puternice dovezi care susțin utilizarea sa în îmbunătățirea nivelului de colesterol. A fost studiat în cel puțin 24 de studii randomizate controlate. Aceste studii arată că un consum de aproximativ 10 g psyllium pe zi (o lingură), ca parte a unei diete sănătoase, poate scădea semnificativ nivelul colesterolului cu 4% și nivelul colesterolului LDL cu 7%.

Probioticele ajută la scăderea nivelului colesterolului printr-o serie de mecanisme

Alte suplimente care pot duce la scăderea nivelului colesterolul sunt probioticele. Se spune că ajută la scăderea nivelului colesterolului printr-o serie de mecanisme.

Într-un studiu din 2018, cercetătorii au reunit rezultatele a 32 de studii și le-au analizat într-un tip de studiu cunoscut sub numele de meta-analiză. Persoanele care luau probiotice și-au redus nivelul de colesterol total cu 13%.

Majoritatea acestor studii a analizat probiotice care conțin Lactobacillus acidophilus și Bifidobacterium lactis, care vin în capsule sau pulberi și sunt consumate zilnic.

Drojdie de orez roșu

Drojdia de orez roșu este produsă din orez fermentat cu drojdia Monascus purpureus. Este utilizată în China de multe secole ca îngredient în vinul de orez, condiment, colorant, conservant și pentru diaree, indigestie, îmbunătățirea circulației etc.

Drojdia de orez roșu este un alt supliment fără fibre indicat adesea pentru scăderea colesterolului. Se prezintă sub formă de capsule și se pare că imită rolul medicamentelor care scad colesterolul, cunoscute sub numele de statine.