De multe ori ne trezim contrariați sau chiar speriați de anumite vise și încercăm, automat, să le interpretăm, pentru a vedea dacă pot prevesti anumite lucruri din viața noastră. Se spune că un om are unul până la șase vise pe noapte, cel mai puternic având loc în timpul somnului REM.  Puțini oameni reușesc să-și mai amintească toate visele, iar dacă au un vis mai tulburător sau ciudat, se întreabă care ar putea fi semnificația acestuia.

Oamenii îşi petrec aproximativ şase ani din viaţă visând

Studiile au arătat că oamenii îşi petrec aproximativ şase ani din viață visând, adică aproximativ două ore în fiecare noapte, iar cele mai multe vise durează între 5 şi 20 de minute., scrie Cnet.

Nu se știe în ce parte a creierului îşi au originea visele şi dacă există o singură parte a creierului care generează visele sau mai multe. Nu s-a aflat încă nici dacă scopul principal al viselor este legat de corp sau de creier. „Visele sunt gânduri, imagini, senzații și uneori sunete, care apar în timpul somnului”, spune Alan Kuras, profesor la Westmed Medical Group.

Visele reprezintă ”o colecție” de gânduri, lupte, emoții, evenimente, oameni

Este unanim acceptat faptul că visele reprezintă ”o colecție” de gânduri, lupte, emoții, evenimente, oameni, locuri și simboluri care sunt relevante sau nu pentru cel care le visează. Există multe teorii privind funcția viselor, spune Kuras. „Par să ajute la formarea memoriei, rezolvarea problemelor și consolidarea ideilor atât despre noi înșine, cât și despre lume”, spune el, adăugând că neurologii au descoperit că visele ajută și la procesarea informațiilor și la reglarea dispoziției.

Ce înseamnă când visăm apă, vânt și foc

Se crede că, în vis, apa simbolizează emoțiile, spune Lauri Quinn Loewenberg, expertă în interpretarea viselor. Astfel, diferite tipuri de apă pot semnifica diferite emoții. De exemplu, apa noroioasă poate reprezenta tristețe, valurile pot reprezenta copleșire, iar apa limpede poate însemna claritate emoțională. Potrivit acesteia, focul este cel mai adesea interpretat ca un sentiment de furie sau suferință, în timp ce vântul poate semnifica schimbări iminente ale vieții.

Dar dacă visăm că am murit sau pe cineva care a murit

Dr. Stephen Kryger spune că nu este ceva neobișnuit să visăm moartea unei persoane apropiate sau pe cineva drag care a trecut la cele veșnice. Nu e deloc nefiresc să interpretăm astfel de vise ca un semn pe care-l primim de dincolo.

Moartea are un impact atât de mare asupra celor vii, încât, adesea, apare, în diferite feluri, în visele oamenilor”, explică el. „A-ți visa la propria moarte nu este o premoniție, ci mai degrabă, o reflectare a modului în care ajungi să realizezi că viața, așa cum o știi, nu va mai fi la fel”, spune el. De exemplu, un om poate visa că moare în timp ce trece prin schimbări majore de viață precum mutarea în altă casă, un divorț sau schimbarea carierei.

De ce unele vise sunt mai comune decât altele

Se pare că a visa că zburăm sau că ne prăbușim este ceva foarte obișnuit.

”Acel vis în care cădem pare să fie destul de comun, fiind numit arhetip”, spune Loewnberg.

Alte vise comune, care pot fi sau nu arhetipuri, în funcție de ceea ce se întâmplă în viața omului în momentul în care visează, includ:

– A ajunge târziu la un eveniment important

– A fi urmărit de cineva sau de ceva 

– A zbura

– A avea relații sexuale care nu ar trebui să se întâmple în viața reală

–  O întâlnire cu cineva care a murit

Loewenberg spune că aceste vise sunt foarte comune deoarece sunt conectate la comportamente, acțiuni, gânduri și frici comune. De exemplu, mulți oameni își fac griji că vor întârzia la un eveniment important cum ar fi un examen sau o ședință cu șefii. De asemenea, mulți oameni își pot face griji că partenerul lor are o aventură, iar acest lucru se poate reflecta în vise. În același mod acţionează filmele de groază şi ştirile negative, care transmit mesaje subliminale minţii subconştiente, iar informaţiile negative continuă să ruleze în mintea noastră şi după ce am adormit.