Vor introduce pedeapsa capitală pentru trădare! Aliatul lui Vladimir Putin a luat o decizie de ultim moment

Mai precis, Parlamentul din Belarus a adoptat în primă lectură proiectul de lege cu privire la modificarea codurilor în materie de răspundere penală.

Printre altele, proiectul propune introducerea pedepsei cu moartea pentru infracțiunea de înaltă trădare comisă de oficiali, demnitari sau militari, conform informațiilor transmise Serviciul Belarus al Radio Liberty.

Trebuie menționat că acest amendament a fost adoptat cu o majoritate de voturi.

Deputații au efectuat și unele modificări la articolul „Sabotaj” din Codul Penal al Belarus

De asemenea, deputații au efectuat și unele modificări la articolul „Sabotaj” din Codul Penal al Belarus. În loc de „a cauza prejudicii securității economice și capacității de apărare”, va fi acum considerată infracțiune aducerea de prejudicii securității economice și/sau militare.

Potrivit sursei menționate, articolul este completat cu o notă privind eliberarea de la răspundere penală a unei persoane pentru acțiuni de pregătire a unor acte de sabotaj în cazul prevenirii acestora.

Totodată, se introduce un articol privind tragerea la răspundere pentru difuzarea de informații false în mod deliberat, care discreditează armata belarusă și forţele de interne şi de securitate.

Amintim că Belarus este singura țară din Europa în care pedeapsa cu moartea nu a fost abolită. Începând cu 1990, în țară au fost executate peste 400 de pedepse cu moartea.

Decretul semnat recent de Aleksandr Lukașenko

Săptămâna trecută, Aleksandr Lukașenko a semnat un decret prin care le cere operatorilor de telecomunicații și proprietarilor de site-uri web să se conecteze la un nou sistem conceput de stat, care ar permite KGB-ului belarus să supravegheze aproape orice activitate online, scrie sursa menționată.

Decretul din 18 octombrie cristalizează o lege adoptată anul trecut care, pe hârtie, a acordat agențiilor de securitate ale statului puteri nelimitate pentru a spiona amprentele digitale ale cetățenilor, inclusiv dispozitivele inteligente de acasă, dar nu a prevăzut niciun mecanism pentru a face acest lucru.

„Dacă înainte supravegherea prin intermediul resurselor și bazelor de date de pe internet părea o amenințare potențială, acum este clar cum o vor face în practică”, au declarat Netobservatory și Za BYnet, două grupuri care monitorizează libertatea online în Belarus, într-o notă de cercetare publicată în cooperare cu organizația de asistență juridică LegalHub.

Extinderea de către stat a intruziunii online nu va intra în vigoare imediat, deoarece sistemul nu este încă complet, iar companiile vor avea nevoie de timp și bani pentru a-l instala, au precizat experții juridici și digitali.