Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature, ar putea exista o cale mai simplă pentru a arde calorii, potrivit Suggest.

Studiul a încercat să cerceteze efectul temperaturii centrale a corpului asupra ratei metabolismului bazal. Mai simplu spus, au dorit să vadă dacă ridicarea temperaturii centrale a corpului arde caloriile în același mod în care o face activitatea fizică.

Cercetătorii au cerut unui număr de 14 bărbați, împărțiți în două grupuri, să pedaleze timp de 60 de minute, iar ceilalți să stea, pentru o oră, într-o baie fierbinte.

Prin împărțirea acestor activități specifice s-a dorit să se crească temperatura corpului participanților cu 1,8 ° F în timpul celor 60 de minute. Apoi, s-a urmărit arderea caloriilor, dar și nivelul zahărului din sânge. Pedalatul timp de 60 de minute a ars mult mai multe calorii, dar același lucru s-a constatat și în cazul celor cărora li s-a cerut să facă o baie fierbinte.

Una dintre cele mai surprinzătoare concluzii ale studiului a fost creșterea și cu 80% a consumului energetic, prin simpla îmbăiere în apa fierbinte.

De asemenea, s-a constatat că o baie fierbinte a declanșat un răspuns anti-inflamator similar cu cel avut după un exercițiu fizic.

Beneficii dovedite științific ale unei băi fierbinți

Există și alte beneficii dovedite științific ale unei băi fierbinți.

1. Poate calma durerile musculare

Cercetările arată că, în general, căldura poate ameliora durerile. Potrivit unui studiu, o baie fierbinte după o alergare sau o oră petrecută la sală a redus durerile musculare cu până la 47%. Într-un alt studiu mic pe 60 de femei de vârstă mijlocie cu fibromialgie, petrecerea timpului într-o piscină încălzită, de trei ori pe săptămână, timp de 16 săptămâni, le-a ameliorat semnificativ durerile.

2. Îmbunătățește funcția congnitivă

Același studiu asupra femeilor de vârstă mijlocie cu fibromialgie a descoperit un alt beneficiu interesant al unei băi fierbinți: pe lângă reducerea durerii, apa caldă pare să îmbunătățească și funcția cognitivă. Căldura determină dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățește fluxul de sânge către creier. Alte cercetări au descoperit că bărbații de vârstă mijlocie care făceau constant băi fierbinți aveau un risc mai mic de demență și boala Alzheimer.

3. Ne ajută să dormim mai bine

Unul dintre beneficiile mai surprinzătoare ale unei băi fierbinți pare să fie legat de ritmul circadian (ciclul de aproximativ 24 de ore care are loc la nivel fizic, mental şi comportamental, ca răspuns al organismului la alternanţa lumina-întuneric din mediul înconjurător). O analiză publicată în Sleep Medicine Reviews susține că o baie caldă sau un duș fierbinnte înainte de culcare ajută oamenii să doarmă mai mult și să aibă o calitate mai bună a somnului.