Indiferent dacă optați pentru o cafea care să vă trezească dimineața sau vă țină plini de energie, după-amiaza, în general, veți avea o digestie mai rapidă. Acest lucru se datorează faptului că, așa cum se știe, cofeina este un stimulent care crește motilitatea intestinală și peristaltismul.

De asemenea, cafeaua stimulează producția de hormoni digestivi, care promovează digestia alimentelor în stomac, susțin experții, conform TheHealthy.

S-ar putea să fiți deja familiarizați cu capacitatea cafelei de a impulsiona digestia, mai ales dacă dimineața mergeți la baie, la scurt timp după ce ați băut prima ceașcă de cafea. Aceleași mecanisme se aplică consumului de cafea și după cină. Prin urmare, se poate spune că o ceașcă de cafea poate ajuta capacitatea intestinului de a digera masa de seară.

Pe de altă parte, unele persoane ar trebui să renunțe la cafea dacă au anumite probleme. Persoanele care suferă de diaree, au probleme de somn, cele care suferă de stres și anxietate ar fi bine să evite acest lucru, susțin experții.

Persoanele care ar trebui să se ferească de cafea

De asemenea, persoanele cu reflux acid, boala refluxului gastroesofagian (GERD), sindrom de intestin iritabil (IBS) sau boala inflamatorie a intestinului (IBD) ar trebui să se ferească de cafea.

„În mod normal, sugerăm scăderea consumului de cafea pentru cei cu reflux acid sau BRGE”, spune Leslie Langevin, autorul cărții The Anti-Inflammatory Kitchen Cookbook și coproprietar al Whole Health Nutrition.

Cofeina reduce presiunea din jurul sfincterului esofagian inferior, dintre esofag și stomac, iar simptomele de reflux pot crește. Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că doar cafeaua nu este întotdeauna asociată cu simptome crescute ale BRGE. De aceea, spun pacienților să sară peste cafea timp de câteva săptămâni, apoi să o introducă și să urmărească simptomele”, a precizat el.

Cafeaua decofeinizată este mai bună

Dacă aciditatea este prea mare pentru sistemul digestiv, Langevin recomandă cafeaua decofeinizată sau diluarea cafelei obișnuite cu lapte de migdale, lapte de cocos sau lapte cu conținut scăzut de grăsimi, deoarece „adaosul de calciu ajută la reducerea acidității băuturii”, spune ea.

„Cafeaua preparată la rece este, de asemenea, mai bună deoarece are mai puțin acid decât cafeaua fierbinte”, explică ea.

Ce se întâmplă în organism dacă bem cafea zilnic

Cercetări de dată recentă sugerează că obiceiul de a bea ceai sau cafea ar putea ajuta creierul să rămână în formă. Studiul a constatat că adulții în vârstă din Marea Britanie, care au băut în mod regulat cafea, au avut mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral și demență pe o perioadă de 11 ani, decât cei care nu au băut deloc.

Deși aceste descoperiri nu pot confirma o legătură cauză-efect, sunt cele mai recente care indică faptul că obiceiul de bea cafea sau ceai poate avea unele beneficii pentru sănătate, potrivit Gizmodo.

Așa cum au arătat și alte studii, pe lângă îmbunătățirea atenției, concentrării și a dispoziției, cafeaua are efecte antioxidante și anti-inflamatorii și reduce riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

Toate aceste beneficii se pot obține câtă vreme cafeaua este băută în mod corect. Se pare că există un mod corect, dar și unul greșit, de a face acest lucru, iar acesta din urmă poate fi un pericol pentru sănătate, în special pentru creier.