Resveratrolul – o substanță care se găsește în strugurii roșii și, prin urmare, în vinul roșu – acționează precum antioxidanții, ajutând la protejarea organismului de radicalii liberi, care provoacă leziuni celulare ce pot duce la afecțiuni cronice precum boli cardiovasculare și cancer. Aceasta este o idee nutrițională care a contribuit la promovarea beneficiilor pentru sănătate ale unui pahar de vin roșu.

Cu toate acestea, dovezile care sugerează că vinul roșu ajută la prevenirea bolilor de inimă sunt destul de slabe. Studiile cu resveratrol au fost făcute la șoareci și ar trebui să bei mult vin roșu pentru a obține cantitatea terapeutică, adică peste 100 de pahare, potrivit The Healthy.

Un pahar de vin roșu te ajută să dormi

Au fost două modele majore pe care le-am observat în orele imediat următoare după un pahar de vin roșu, spune expertul. Un pahar de vin roșu înainte de culcare m-a ajutat să mă simt mai relaxat fizic și puțin mai somnoros, adaugă el.

Nutriționistul holistic Katie Bressack spune acest lucru se datorează faptului că alcoolul este un anti- depresiv „și, prin urmare, vă calmează sistemul nervos făcându-vă să vă simțiți somnolent. De asemenea, provoacă încetinirea activității creierului, ceea ce vă face să vă simțiți somnolent.”

Potrivit The Sleep Foundation, pe măsură ce ficatul metabolizează lent alcoolul, substanța poate continua să circule în corp. Asta înseamnă că, deși vă poate face să adormiți, scade conținutul de alcool din sânge în timpul nopții, deoarece enzimele hepatice funcționează din greu, putând provoca întreruperi ale somnului.

„Alcoolul nu este grozav pentru un somn odihnitor!” spune Bressack, explicând că, pe lângă faptul că procesele din ficat provoacă probleme pentru odihna, substanța poate ridica și o varietate de alte probleme perturbatoare.

Conținutul de zahăr vă poate crește glicemia și riscați să vă treziți în miezul nopții. Alcoolul afectează și somnul REM, așa că nu intri niciodată în acel somn profund de care corpul are nevoie pentru a se simți odihnit în dimineața următoare. Studiile arată, de asemenea, că consumul de alcool crește apneea în somn.

Îmbunătățește digestia?

Am descoperit că era suficient de sățios și nu am simțit nevoia să mai ciugulesc ceva, spune expertul. Un pahar de vin roșu cu siguranță te face să te simți plin, mai ales când îl bei seara.

Cercetătorii din Regatul Unit au făcut un studiu și au concluzionat că oamenii care au băut vin roșu aveau niveluri mai sănătoase de bacterii în intestin decât persoanele care au băut alte tipuri de alcool.

Ei au descoperit, de asemenea, că vinul roșu este asociat cu un indice de masă corporală mai scăzut – o măsură a obezității – și cu niveluri mai scăzute de colesterol LDL (rău).

Descoperirile se bazează pe date anterioare despre potențialele beneficii pentru sănătate ale consumului de vin roșu – cel puțin în comparație cu beneficiile consumului de alte tipuri de alcool.

„Dacă ar trebui să alegeți un tip de alcool, vinul roșu ar fi ideal”, a declarat Caroline Le Roy, cercetător la King’s College din Londra.

„Am văzut și o cantitate mică de vin roșu părea să aibă un efect”, a adăugat ea. „Așa că, dacă alegi să bei vin roșu, bea cu moderație”, sugerează ea.

Pahar cu vin roșu

Efecte asupra pielii

În timpul săptămânii în care am băut vin roșu în fiecare zi, mi-a apărut o erupție pe frunte, cel mai probabil din cauza conținutului de zahăr al vinului și a efectelor pe care le are asupra digestiei, adaugă el.

Puteți adăuga un probiotic și alte alimente fermentate pentru a vă ajuta flora intestinală și a vedea dacă acest lucru ajută la reducerea erupțiilor în viitor, recomandă el.

Vinul roșu și sănătatea mintală

Evident, nu aveți nevoie de alcool în fiecare noapte pentru a vă simți mai relaxat. De fapt, pentru a nu afecta sănătatea creierului, numărul standard de băuturi care se pot consuma într-o săptămână este de patru.

Consumul excesiv de alcool este asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență la începutul vieții.

De asemenea, poate pune o persoană în pericol de traumă (de exemplu, rănirea la cap în urma unei căderi sau a unui accident de mașină), care poate afecta creierul și, eventual, poate progresa și spre demență.

Interesant, un studiu din 2018 publicat în British Medical Journal (BMJ) a constatat că participanții care s-au abținut de la alcool în timpul vârstei mijlocii, s-au abținut de la alcool pe termen lung sau și-au redus consumul de alcool au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență în comparație cu cei care au continuat să bea alcool cu moderație.