„În legătură cu taxa de 3% pentru sectorul telecom, vreau să vă spun că există un anumit mecanism al acesteia. Trebuie să înţelegeţi că există o Directivă care ne spune că reglementatorul naţional (ANCOM – Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, n.r.) trebuie să fie acoperit din punct de vedere financiar de companiile din piaţa de telecom. În România, taxa era iniţial de 0,4%, însă reglementatorul, timp de zece ani, nu a solicitat acoperirea costurilor de funcţionare, fiindcă exista un excedent financiar. Existând acest excedent financiar, niciodată niciunul dintre jucătorii din piaţă nu a făcut această contribuţie către acoperirea costului ce ţine de funcţionarea reglementatorului. Acest excedent financiar se va regăsi foarte curând într-o schemă de ajutor de stat cu alocări financiare către sectorul public şi sectorul privat pentru transformarea digitală, astfel încât reglementatorul va fi în poziţia să se întoarcă spre piaţă, spre operatorii de telefonie mobilă şi să solicite, conform Directivei europene în vigoare, contribuţie la costul de funcţionare”, a spus Petrescu, după reuniunea informală a miniştrilor în domeniul comunicaţiilor (TTE), ce a avut loc la Bucureşti. 

Acesta a adăugat că, la momentul actual, costul de funcţionare al ANCOM se ridică la 300 de milioane de lei anual, iar această sumă, odată solicitată din partea operatorilor din piaţă, se traduce în aproape 2% ca taxă din totalul pieţei telecom, de circa 15,3 miliarde de lei. 

„În momentul de faţă, costul de funcţionare al reglementatorului se ridică la circa 300 de milioane de lei, anual, iar veniturile sunt la circa 379 de milioane de lei. Deci, în momentul în care se va întoarce pe piaţă şi va solicita un procent din cifra globală a cifrei de afaceri pe grupul de activitate telecomunicaţii, şi care se ridică la circa 15,2 – 15,3 miliarde de lei, veţi vedea că 300 de milioane de lei sunt aproape 2%. În momentul în care reglementatorul va reintra în poziţia în care să solicite acoperirea costului de funcţionare, deja comisionul va fi simţitor ridicat”, a menţionat ministrul. 

Petrescu a ţinut să puncteze, totodată, că facturile pe care românii le plătesc pentru serviciile de telecomunicaţii nu ar trebui să crească în urma aplicării prevederilor din OUG 114 pe segmentul telecom.