Angel Tîlvăr, întâlnire la MApN cu reprezentanți ai pensionarilor militari

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întâlnire joi, la sediul MApN, cu reprezentanții conducerii unor structuri asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere. Printre participanți s-au numărat și generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, Eduard Bachide, secretar de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, precum și șefii unor structuri centrale ale MApN.

Scopul întâlnirii a fost discutarea cererilor și preocupărilor pensionarilor militari și găsirea unor soluții practice la problemele semnalate. Ministrul Tîlvăr a transmis dorința instituției de a colabora în găsirea unor soluții care să îmbunătățească cadrul juridic și drepturile și beneficiile cuvenite rezerviștilor și veteranilor de război.

Discuțiile au acoperit o gamă largă de subiecte, inclusiv corelarea soldelor de grad în pensiile militare cu cele ale militarilor activi, impozitarea pensiilor militare de stat, ajutoarele acordate la trecerea în rezervă sau în retragere conform prevederilor Legii nr. 284 din 2010, îmbunătățirea asistenței medicale pentru personalul militar în rezervă și în retragere și pentru familiile acestora, precum și intensificarea dialogului între instituția militară și structurile asociative ale rezerviștilor.

Ministrul Angel Tîlvăr a promis că MApN va analiza cu atenție toate propunerile și cererile formulate și că va căuta soluții realiste pentru acestea. El a subliniat angajamentul instituției față de cadrele militare în rezervă și în retragere și deschiderea la dialog permanentă.

De asemenea, ministrul a propus organizarea unor întâlniri periodice pentru a asigura eficiența eforturilor de soluționare a problemelor ridicate.

„Împreună cu şefii structurilor centrale ale MApN, ministrul Tîlvăr a analizat, în cadrul întâlnirii, toate propunerile şi cererile formulate de reprezentanţii structurilor asociative, fiind discutate şi opţiuni realiste de soluţionare a acestora.

Angel Tîlvăr i-a asigurat pe invitaţi de întregul respect al instituţiei faţă de cadrele militare în rezervă şi în retragere, de deschiderea necondiţionată şi permanentă a MApN la dialog, precum şi de dorinţa de a găsi împreună soluţii la problemele semnalate, de natura îmbunătăţirii cadrului juridic aplicabil sau din domeniul drepturilor şi beneficiilor cuvenite rezerviştilor şi veteranilor de război sau ai teatrelor de operaţii”, arată ministerul, într-un comunicat de presă.

Angel Tîlvăr
SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Pensionarii militari, nemulțumiți de discriminarea legislativă și inechitățile din sistemul de pensii

În timp ce discuțiile la nivel instituțional au avut loc, sindicatele și organizațiile reprezentative ale pensionarilor militari și-au exprimat nemulțumirea față de ceea ce ei consideră a fi discriminare legislativă și inechități în sistemul de pensii militare de stat.

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a afirmat că nemulțumirile pensionarilor militari s-au accentuat. A fost organizat un protest la București, la care s-a alăturat și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

SNPPC a subliniat că modificările legislative recente nu au rezolvat problemele pensionarilor militari, ci le-au accentuat. Aceștia cer eliminarea discriminărilor și inechităților în sistemul de pensii militare de stat și solicită intervenția președintelui și a prim-ministrului pentru rezolvarea acestor probleme.

„În ultima perioadă, nemulţumirile justificate ale pensionarilor militari s-au accentuat, iar asociaţiile şi organizaţiile cadrelor militare în rezervă şi în retragere, reunite sub egida Forumului Structurilor Asociative din SAOPSN, au iniţiat demersuri pentru organizarea unui protest de stradă, prin care să atragă atenţia public factorilor politici decidenţi asupra tergiversării discriminării legislative referitoare la regimul juridic al pensiilor militare de stat (reglementate prin Legea nr. 223/2015, cu modificările ulterioare)”, a transmis SNPPC, printr-un comunicat de presă.

FSANP critică ministerul Apărării pentru lipsa de acțiune

În același timp, FSANP s-au alăturat protestului pensionarilor militari, criticând MApN pentru ceea ce consideră a fi lipsă de acțiune în rezolvarea problemelor reale ale militarilor activi și rezerviștilor.

„Poliţiştii de penitenciare şi militarii rezervişti cer eliminarea discriminărilor şi inechităţilor în ceea ce priveşte pensiile militare de stat şi rezolvarea problemelor din armata română, situaţii nesecurizante care pun România pe radarul ţărilor vulnerabile la nivel internaţional.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor consideră că muşamalizarea problemelor recurente din armată (lipsă personal, dotări precare, deprofesionalizare) şi incapacitatea creării unui mecanism de pensii care să ţină permanent legătura cu costurile unei vieţi decente fac din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) principalul complice la slăbirea siguranţei şi apărării României în contextul geo-politic foarte fragil”, au transmis sindicaliştii din penitenciare.