Poziția lui Nicușor Dan față de reformarea pensiilor
Întrebat de jurnaliști despre eventuale măsuri pentru reformarea sistemului de pensii, președintele ales Nicușor Dan a declarat că nu au existat discuții recente privind procesul de recalculare. El a precizat că nu a avut astfel de discuții.
„De duminică până azi, n-am avut discuții despre procesul de recalculare”, a răspuns președintele.
Această declarație vine în contextul în care recalcularea pensiilor este una dintre cele mai presante probleme din sistemul public.
În ceea ce privește o posibilă creștere a TVA-ului, președintele a menționat că pornește de la premisa că nu se va ajunge la o astfel de măsură.
Întârzieri majore în procesul de recalculare
Sistemul de recalculare a pensiilor este afectat de întârzieri considerabile. În prezent, aplicația informatică destinată acestui proces se află abia în faza de testare. Aproximativ 463.000 de pensionari așteaptă de luni de zile plata diferențelor rezultate din recalculare.
Inițial, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) estimase că aplicația va fi funcțională în luna martie. Acest termen nu a fost respectat, iar acum se lucrează la testarea sistemului. Aplicația trebuie să acopere toate situațiile reale, reflectate în dosarele pensionarilor, inclusiv veniturile nepermanente care anterior nu erau luate în calcul.
„Dorim să ne asigurăm că această aplicație răspunde tuturor cerințelor, acoperă toate situațiile care rezultă din dosarele concrete, dosare care reflectă viața, activitatea și veniturile realizate de aceste persoane, pentru că vorbim de valorificarea veniturilor nepermanente care, potrivit legislației anterioare, nu se valorificau în calculul pensiei”, a informat directorul de comunicare al CNPP.
Potrivit procedurii, plata diferențelor rezultate din recalculare se face retroactiv, în luna următoare emiterii deciziei de recalculare.

Prioritatea este reducerea deficitului bugetar
În paralel cu problema pensiilor, Nicușor Dan a abordat și tema deficitului bugetar. Acesta a anunțat că urmează să aibă întâlniri cu miniștrii interimari ai Finanțelor și Fondurilor Europene. Scopul acestor discuții este evaluarea stadiului angajamentelor asumate de România față de Comisia Europeană.
Dan a declarat că dorește să afle pozițiile miniștrilor în legătură cu obligația de reducere a deficitului până la sfârșitul anului 2025. De asemenea, el este interesat de stadiul negocierilor cu Comisia Europeană privind țintele bugetare asumate de România.
În opinia sa, este esențial ca aceste angajamente să fie respectate în actualul context economic dificil.
„O să am o întâlnire cu ministrul Finanțelor și cu ministrul Fondurilor Europene și în cadrul acestei discuții, am avut mai multe discuții prealabile tehnice, vreau să văd pe o parte poziția dumnealor sau ideile dumnealor față de obligația de a reduce deficitul până la sfârșitul lui 2025, pe de altă parte să vă cu fiecare dintre dumnealor care este stadiul discuțiilor cu Comisia Europeană. România și-a asumat în fața Comisiei Europene niște ținte de deficit și vreau să știu exact care este stadiul discuțiilor”, a menționat Dan.