Murăturile și legumele conservate în casă au beneficii dovedite pentru sănătate. Legumele murate au un conținut bogat de vitamina C, A și K și de minerale precum fier, calciu și potasiu.

Ele ajută la întărirea sistemului imunitar, previn și tratează anemia, întăresc oasele și asigură sănătatea ochilor. Există totuși o întrebare frecventă când vine vorba de alimentele conservate: cât timp pot fi păstrate în cămară? Ne expunem unor riscuri dacă mâncăm aceste conserve după o perioadă mai lungă de timp?

Conform Tastingtable, cele mai multe site-uri și publicații de specialitate recomandă consumarea conservelor de casă în decurs de un an de la momentul conservării.

Centrul Național pentru Conservarea Alimentelor din SUA susține că alimentele conservate în casă, dacă sunt păstrate într-un spațiu uscat și răcoros, își vor păstra calitățile timp de un an.

Cu toate acestea, ghidul organizației se referă doar la calitatea și valoarea nutrițională a alimentelor, nu și la siguranța lor.

Culoarea și textura se pot estompa în timp

După cum explică o celebră  companie americană care produce conserve, când vine vorba de siguranța alimentelor conservate, termenul de valabilitate este de aproximativ doi, până la cinci ani, în funcție de tipul de alimente conservate.

Pe măsură ce alimentele conservate se învechesc, chiar și atunci când sunt păstrate într-un mediu ideal, departe de căldură, umiditate și lumină directă, calitatea lor se degradează, în mod natural, în timp.

Asta înseamnă că, pe măsură ce a depășit un termen de un an, doi, un borcan cu dulceață se poate oxida și își poate pierde o parte din culorile vibrante.

De asemenea, murăturile la conservă s-ar putea să nu mai fie la fel de crocante după doi-trei ani. În ciuda pierderii culorii sau texturii inițiale, majoritatea alimentelor conservate acasă, chiar mai vechi, sunt destul de sigure pentru a fi consumate, dacă capacul a rămas intact, nu sunt semne de rugină, iar alimentele nu prezintă mucegai sau alte semne de deteriorare.

Pentru siguranță, utilizați doar două rânduri de conserve

Potrivit CDC, atunci când alimentele conservate casă nu sunt conservate în mod corespunzător, pot provoca dificultăți de respirație, paralizie musculară și chiar botulism.

După cum subliniază Melissa K Norris, gazda podcastului „Pioneering Today”, atunci când faceți conserve de casă, asigurați-vă că puneți borcanele mai mari și mai grele, cum ar fi cele cu murături, în partea de jos a raftului, iar borcanele cu gem deasupra.

Potrivit experților, nu ar trebui să stivuiți borcanele cu conserve pe mai multe rânduri. O altă măsură de siguranță este să plasați o bucată de material rezistent, de susținere, între straturi. Acest lucru va ajuta la păstrarea borcanelor cât mai etanș.

Când puneți borcanele prea sus sau direct unul peste altul, fără un material de barieră între straturi, riscați să deteriorați sigiliul, ceea ce poate duce la deteriorare.

O altă metodă pentru a vă asigura că murăturile conservate sunt corect depozitate o reprezintă borcanele cu închidere ermetică. Puteți alege un set de 6 borcane, a câte tfrei litri, cu capace ermetice. Acestea au gura largă, astfel încât să puteți scoate cu ușurință legumele, ori de câte ori este cazul.