Nutriționiștii spun că legumele fermentate sporesc sănătatea intestinului, dacă murăturile sunt puse în apă cu sare. Bacteriile sănătoase care se dezvoltă în timpul acririi legumelor ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, potrivit ClevlandClinic.

„Zeama de la murături are numeroase beneficii, dar depinde de tipul ei. La fel și beneficiile pentru sănătate pe care doriți să le obțineți”, spune expertul în medicină funcțională Camille Skoda. Ar trebui să bem zeamă de murături în fiecare zi? Iată tot ce trebuie știut despre beneficiile și dezavantajele acestui lichid foarte sărat.

Zeama de murături conține probiotice

Murăturile fermentate natural – și zeama lor – conțin microorganisme numite probiotice. Probioticele sunt bacterii și drojdii vii, microscopice, pe care le puteți găsi și în iaurt și kefir. Un studiu din 2021 a constatat că persoanele care au urmat o dietă bogată în alimente fermentate aveau un microbiom intestinal mai divers și un sistem imunitar mai sănătos.

2. Reduce crampele musculare după exercițiile fizice

S-a demonstrat că zeama de murături ajută la prevenirea crampelor musculare dacă este consumată în timpul antrenamentelor sau după.

3. Reglează glicemia

Cercetările au descoperit că zeama murăturilor poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate scădea nivelul zahărului din sânge. De asemenea, poate ajuta persoanele care suferă de diabet tip 2, reglând glicemia. Oțetul de la murături ajută la îmbunătățirea răspunsului la insulină și, prin urmare, contribuie la gestionarea zahărului din sânge după mese.

4. Sprijină pierderea în greutate

Oțetul din zeama de murături poate ajuta la pierderea în greutate întrucât unele cercetări au arătat că acesta poate reduce pofta de mâncare. Dar majoritatea cercetărilor privind oțetul și pierderea în greutate au urmărit oțetul de mere, care, de obicei, nu e folosit la murături. Consumul excesiv de zeamă de murături ar putea duce, însă, la un aport prea mare de sodiu, așa că nu este o strategie prea bună dacă vreți să slăbiți.

5. Combate mahmureala

Consumul de alcool în exces duce la deshidratare. Electroliții pot ajuta la reducerea unora dintre efecte. Zeama de murături ca remediu pentru mahmureală poate ajuta, dacă este electrolitul pe care îl alegeți.

6. Murăturile conțin antioxidanți care luptă împotriva bolilor

Deoarece murăturile se fac în urma procesului de fermentație, conțin electroliți de sodiu. Unele rețete pot include și antioxidanți, cum ar fi vitamina C și E. Antioxidanții pot proteja celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule din interiorul corpului, asociate cu apariția cancerului și a bolilor de inimă.