Numarul mic de salariati care platesc contributii la fondul de pensii, numarul mare de pensionari  (aflat in continua crestere) si scaderea natalitatii sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta sistemul de pensii din Romania din punct de vedere demografic. Perspectivele nu sunt deloc  optimiste. 

Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti, spune ca, in prezent, raportul de dependenta intre pensionari si salariati este de mai mult de un pensionar la un salariat (circa 1,1 – 1,2), in timp ce acesta ar trebui sa fie de maximum 0,6.

De asemenea,  varsta medie de pensionare in Romania este de aproximativ 54 de ani, mult mai mica decat varsta legala de pensionare. „Foarte multi oameni petrec la pensie foarte multi ani”, a spus Marian Preda. 
Totodata, in Romania, pensiile de invalidate au crescut foarte mult.  “In 1990 aveam 200.000 de pensii de invaliditate, iar, in prezent, avem peste 850.000 de astfel de pensionari”,  sustine Marian Preda.

O alta problema cu care se confrunta sistemul de pensie din punct de vedere demografic este reprezentata de faptul ca femeile din Romania ies prea devreme la pensie,  comparativ cu alte tari. “Femeile, desi au speranta medie de viata cu 6-7 ani mai mare decat a barbatilor, ies la pensie cu cinci ani mai devreme. Nu este in avantajul lor….Ajungi  pe pozitii de conducere la sfarsitul carierei”, a explicat Marian Preda.