Termenul de graţie acordat de legiuitor pentru intrarea în legalitate în ceea priveşte obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a fost introdus in martie 2016 pe fondul tragediei din Clubul Colectiv. 

Citește mai multe despre Autorizaţia de securitate la incendiu devine obligatorie.

În general, modificările au intervenit în scopul clarificării cadrului legislativ aplicabil acestui domeniu. Din păcate însă, urmare a numeroaselor modificări ce nu au fost întotdeauna bine corelate şi implementate în cadrul legislativ pre-existent, avem parte, în prezent, de un cadru legislativ stufos şi greu de descifrat, pe alocuri lacunar şi adeseori dificil de implementat.

Numeroase incertitudini se întâlnesc, de exemplu, în ceea ce priveşte cadrul normativ privind constituirea serviciului privat pentru situaţii de urgenţă, autorizarea lucrărilor de modificare sau schimbare de destinaţie atunci când acestea privesc spaţii înglobate în cadrul unor clădiri, titularii obligaţiaei de autorizare atunci când spaţiile sunt închiriate etc. Aceste prevederi au parte de o interpretare neunitară şi, uneori, chiar contradictorie, ceea ce în multe situaţii a creat adevarate blocaje investitorilor.

În perioada de referinţă, conform rapoartelor de activitate oficiale ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, numărul controalelor efectuate a crescut considerabil.  În 2015 s-au efectuat 59.868 de controale, iar în 2016 numărul acestora a fost de 67.525.

Cuantumul total al amenzilor a oscilat, 2015 reprezentând un record absolut în domeniu. În perioada aplicării termenului de graţie, cuantumul total al amenzilor a scăzut. Ne aşteptam, însă, ca acesta sa cunoasca o noua crestere avand in vedere expirarea termenului de gratie ce va atrage posibilitatea sanctionarii pecuniare a celor care nu au intrat in legalitate.

În  ceea ce presupune gradul de siguranţă, în mod cert se poate observa o mai mare iniţiativă şi dorinşa de conformare. Astfel, statisticile comunicate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă indică faptul că la nivelul ISU Bucuresti- Ilfov solicitările privind obţinerea avizelor au înregistrat în 2016 o creștere cu 49% față de 2015 și cu 65% față de 2014. Aceste date ar putea indica si o crestere a gradului de constientizare a riscurilor aferente.

Se observă, de asemenea, o tendinţă de a trata subiectul într-o manieră formală şi nu de substanţă: se pregăteşte documentaţia, însă nu exista o implementare reală, asumată şi monitorizată a obligaţiilor de prevenţie.

În plus, numarul construcţiilor neautorizate este încă destul de mare. În dezbaterile parlamentare cu privire la prorogarea termenului de graţie s-a facut referire la un numar de peste 2.000 de unităţi de învăţământ care, la nivelul lunii iunie 2017, încă nu erau autorizate.