La data de 1 octombrie expira termenul de gratie acordat de legiuitor pentru intrarea in legalitate in ceea priveste obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu. In consecinta, pentru investitorii care nu au profitat de aceasta facilitate si nu au intrat in legalitate, expirarea termenului de gratie atrage riscul ca incepand cu 1 octombrie sa fie sanctionati in situatia unui control din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Pentru investitorii care nu au profitat de această facilitate şi nu au intrat în legalitate, expirarea termenului de graţie atrage riscul ca începând cu 1 octombrie să fie sancţionaţi în situaţia unui control din partea ISU, potrivit Hotnews.ro. Amenzile pentru nerespectarea legii ajung până la 50.000 de lei.

Termenul de gratie pentru intrarea in legalitate a fost introdus in martie 2016 pe fondul tragediei din Clubul Colectiv. In acel context, avand in vedere numarul semnificativ de situatii neconforme identificate de autoritatile de control, legiuitorul a venit in sprijinul proprietarilor si utilizatorilor de cladiri si a acordat termenul de gratie pentru a facilita conformarea acestora privind indeplinirea cerintei esentiale securitate la incendiu.

Termenul de graţie a permis să nu fie sancţionată încălcarea obligaţiei de a obţine autorizaţia de securitate la incendiu, cu excepţia situaţiilor grave când se impunea însăşi oprirea funcţionarii.

De la această regulă sunt totuşi exceptaţi solicitanţii care reuşesc să depună documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu până la dată de 30 septembrie 2017 sau care au proiecte în avizare pentru finanţare, sub condiţia că termenul de conformare să nu depăşească totuşi dată de 31 decembrie 2017.