Noua lege a pensiilor va afecta peste 4,7 milioane de pensionari, introducând, printre altele, o formulă de recalculare a pensiilor. Senatul României a aprobat marți proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii publice.

De asemenea, conform noii legi, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie va crește cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei. O a doua majorare este programată pentru 1 septembrie 2024, când pensiile vor fi recalculare folosind noua formulă.

De altfel, 2024 va fi și anul în care Guvernul va aplica pentru prima dată două majorări ale pensiilor în același an.

Principalele prevederi din noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor mai prevede și egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani până în 2035, cu un drept la pensie stabilit după minim 15 ani de contribuție.

Pentru femei, perioadele de concediu pentru creșterea copilului vor fi considerate contributive, reducând astfel vârsta de pensionare cu până la 3 ani și 6 luni, în funcție de numărul de copii.

Suplimentar, sistemul va acorda puncte bonus pentru perioadele de cotizare peste 25 de ani, cu un sistem progresiv de adăugare a punctelor în funcție de durata contribuției. Formula este următoarea: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

Legea include în calculul pensiei sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții, precum al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime.

Impactul bugetar estimat pentru 2024 este de 15 miliarde lei, cu un impact suplimentar de 10 miliarde lei datorat recalculării pensiilor începând cu 1 septembrie 2024. Fondurile necesare sunt prevăzute în Bugetul Asigurărilor Sociale și vor fi incluse în legea bugetului pe anul viitor.

Conform FMI, cheltuielile generate de noua lege a pensiilor vor reprezenta aproximativ 0,5% din PIB în 2024 și un 1% adițional din PIB începând cu 2025.

Noua lege a pensiilor are însă și câteva aspecte controversate

Trebuie avut în vedere că odată cu majorarea pensiilor, vor crește inclusiv pensiile speciale cu 13,8%. În plus, vine majorarea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, dar și creșterea vârstei standard de pensionare în România la peste 65 de ani după 2035. De asemenea, tot din 2035 dispar și grupele de muncă.

Un ultim aspect este legat de noua formulă de calcul. Trebuie menționat că, doar trei milioane de pensionari vor beneficia de creșterile de pensii conform acesteia.

Potrivit șefului CNPP, în acest caz „contează foarte mult parcursul profesional, contează foarte mult stagiul de cotizare, contează foarte mult valoarea indicelui de corecție pe care l-a avut în momentul ieșirii la pensie”.

Practic nu mai este o creștere în procent fix, cum este aceea de la 1 ianuarie, ci o creștere în funcție de anumite constante și variabilele, a explicat Daniel Baciu.