„Şi o să vedeţi în perioada imediat următoare cum acea promisiune pe care guvernul a facut-o de reintoarcere a o parte din acei 2 % din PIB pentru înzestrarea armatei în industria autohtonă că se şi materializeaz”, transmite ministrul Economiei.

Reducerea dependenței de importuri

„Am spus că din această criză trebuie să învăţăm să reducem dependenţa de importuri. Importurile pot fi şi intracomunitare, cât şi importurile din afara ţărilor UE, iar industria alimentară şi industria sanitară trebuie să fie pe primul loc pentru a asigura acea bază necesară existenţei unui popor, a poporului român – şi aici trebuie să ne concentrăm pe industria alimentară, să procesăm în interiorul ţării şi să avem din producţia agricolă, care, este adevărat, este de la an la an din ce în ce mai bună, să procesăm aceste produse primare, să le procesăm în industria alimentară românească. Să avem un lanţ cu valoare adăugată foarte mare în România.

Turismul şi HoReCa, practic, întreaga industrie ospitalieră este foarte afectată şi, după părerea mea, până când românul, turistul potenţial nu se va simţi în siguranţă că poate şa plece într-o vacantă, nu va pleca.Trebuie să fim siguri – şi asta trebuie Ministerul Sănătăţii să ne spună – să fim siguri şi românul trebuie să simtă că este în siguranţă, că va fi sigur şi că nu se va îmbolnşăvi când va pleca de acasă şi se va duce intr-o staţiune turistică, în România sau în afara României, De aceea, sunt un pic mai rezervat în a da prognoze vizavi de repornirea turismului românesc”, a adăugat Virgil Popescu.

Deschiderea restaurantelor, cafenelelor și a barurilor

„De asemenea, dacă vom decide să deschidem restaurantele, cafenelele, barurile – şi atunci va fi nevoie să facă anumite adaptări pentrua putea clientul să se simtă în siguranţă, adaptări pe care Ministerul Sănătăţii, de asemenea, ar trebui să ne spună cum să le facă, în momentul în care se decide acest lucru.

Pregătim, iar, un pachet de ajutor, în aşa fel încât aceste lucruri să se facă pe cheltuiala statului, pentru că înţelegem că nu au de unde să suplinească aceşti bani. Sunt câteva din măsurile la care ne gândim n mometul de fată”, a adăugat acesta.

Prețul măștilor după 15 mai

„Sunt convins că măștile vor avea vor avea un preț accesibil, așa cum am spus, în jurul cifre de 2 lei. Ne vom asigura, ca și guvern, ca toate rețelele de retailer, ca lanţurile de farmacii, ca acolo unde se pot vinde aceste măşti, să existe și oferta să fie mai mare decât cererea.

Numai în așa fel vom putea preîntâmpina specula cu măşti şi nu cred că se va întâmpla. Vom asigura noi, vom avea grijă ca în România să existe măşti, unde acestea pot fi cumpărate la un preț, evident, un preț, așa cum am mai spus…”, a conchis Virgil Popescu.