Elevii şi stundeţii proaspăt ieşiti de pe băncile facultăţii se plâng că angajatorii nu-i vor. De partea cealaltă, companiile se plâng de lipsa de calificare a forţei de muncă şi de faptul că trebuie să formeze de la zero absolvenţii pe care-i angajează. 

Traian Băsescu: „Fără educaţie, viitorul nu se vede”

„Cel mai important catalizator al evoluţiei Românie e educaţia. Fără acest catalizator, viitorul României nu se vede. Tinerii trebuie să dobândească compenţe şi nu cunoştinţe memorate. Din copii din mediul rural, doar 5% ajung la facutlatea. Noi, cei de la oraş, să facem un efort de solidaritate şi să redirectăm resurse către şcolile din mediul rural”, a declarat Băsescu.

Mircea Geoană: „Nu poţi avea un sistem de învăţământ bun cu dascăli nemotivaţi”

„Vom aloca cei 6% din PIB către educaţie, plus un procent important spre cercetare, dezvoltare, inovare. Problema principala este ca, până anul viitor, să avem o lege a educaţiei astfel încât, 20 de ani să nu ne atingem de structura sistemului de învăţământ”, a declarat Mircea Geoană.

Geoană a promis majorarea salariilor profesorilor. Nu a avansat însă un procent. „Nu poţi avea un sistem de învăţământ bun, dacă nu avem dascăli motivaţi. Nu sunt de acord cu legea care obligă profesorii la concediu fără plată. România e pe ultimul loc în Europa la modul în care corespunde calificarea cu necesităţile de pe piaţa muncii”, a precizat liderul PSD. Băsescu i-a reproşat lui Geoană că nu a contestat legea unică a salarizării.

Geoană a anunţat de asemenea că plănuieşte să elaboreze un proiect de lege prin care firmele create de studenţi sunt scutite de taxe.