Omul de afaceri a investit peste 250 mil. euro în dezvoltarea celor patru proiecte comerciale. Anul trecut el a obţinut un credit de 220 mil. euro de la Erste şi UniCredit, cel mai mare din 2016 pe domeniul imobiliar. Acest contract refinanţează împrumuturile pentru centrele comerciale Iulius din Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi şi permite dezvoltarea proiectului multifuncţional Openville Timişoara.

CITIŢI ŞI Iulian Dascălu a vândut jumătate dintre mallurile Iulius proprietarilor Kika şi Pepco. A rămas cu Palas Iaşi

De altfel, cooptarea sud-africanilor de la Atterbury în acţionariatul celor patru malluri are ca scop susţinerea proiectului gigant pe care ieşeanul îl construieşte în jurul Iulius Mall Timişoara. În acest sens, el a înfiinţat alături de Atterbury Europe un fond financiar comun, cu cote egale de participare. Astfel, banii din vânzare vor fi investiţi în acest fond.

Complexul Openville presupune o investiţie de peste 220 mil. euro, cea mai mare din vestul ţării. Proiectul va avea o suprafaţă total construită de 594.000 mp, iar mallul din Timişoara va fi parte integrată a proiectului. Cea mai mare pondere o va avea componenta de birouri, cu şapte imobile clasa A şi 130.000 mp închiriabili, printre care şi cea mai înaltă clădire din România (155 metri înălţime şi 27 de etaje).

Iulian Dascălu este al doilea cel mai mare proprietar de malluri din ţară, după sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI). Cele cinci malluri ale sale i-au adus anul trecut venituri cu aproape 10% mai mari faţă de 2015, adică 71,6 mil. euro. Din această sumă, cifra de afaceri a celor cinci malluri din care a vândut jumătate se ridică la 52,5 mil. euro. Aceleaşi patru proprietăţi i-au adus în 2016 un profit total de 32,3 mil. euro, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanţelor Publice. Şi în 2016, Iulian Dascălu a reşut să îşi păstreze trei locuri în top zece malluri cu cele mai mari afaceri. Poziţiile sunt asigurate de Iulius Mall Timişoara, Palas Iaşi şi Iulius Mall Cluj.

Iulian Dascălu ocupă locul cinci în ultima ediţie a Top 300 Capital, cu o avere estimată la 430-450 mil. euro.