„Iulius şi Atterbury Europe au înființat un fond financiar comun, cu cote egale de participare (50/50), pentru dezvoltarea ansamblului mixt Openville Timişoara, precum şi a altor proiecte care urmează a fi demarate. Totodată, parteneriatul cu Atterbury Europe va contribui la susţinerea strategiei de consolidare la nivel regional a reţelei de mall-uri creată sub brandul IULIUS MALL, prin deţinerea în comun, în proporţie de 50% fiecare, a părţilor sociale aferente aferente Iulius Mall Iași, Iulius Mall Timișoara, Iulius Mall Cluj, şi IuIlius Mall Suceava”, au anunțat oficialii grupului Iulius.

Atterbury Europe este deţinută în comun de două companii sud-africane: Atterbury Property Holdings şi Steinhoff International Holdings. Steinhoff este unul dintre cei mai mari retaileri din lume şi este prezent în România prin comerciantul de mobila kika şi prin Pepco. România reprezintă cea de-a treia jurisdicţie de investiţii pentru Atterbury Europe, după achiziţiile derulate în Serbia şi Cipru, unde a investit deja 350 mil. euro.

Iulian Dascălu este al doilea cel mai mare proprietar de malluri din ţară, după sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI). Cele cinci malluri ale sale i-au adus anul trecut venituri cu aproape 10% mai mari faţă de 2015, adică 71,6 mil. euro. Din această sumă, cifra de afaceri a celor cinci malluri din care a vândut jumătate se ridică la 52,5 mil. euro. Aceleaşi patru proprietăţi i-au adus în 2016 un profit total de 32,3 mil. euro, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanţelor Publice. Şi în 2016, Iulian Dascălu a reuşit să îşi păstreze trei locuri în top zece malluri cu cele mai mari afaceri. Poziţiile sunt asigurate de Iulius Mall Timişoara, Palas Iaşi şi Iulius Mall Cluj.

 

Tranzacţia dintre Iulius şi Atterbury Europe va ajuta la finalizarea ansamblului urbanistic Openville Timişoara, o investiţie de 220 mil. euro, şi reprezintă un început pentru extinderea reţelei Iulius la nivel regional. 

„În ultimii 17 ani, compania IULIUS s-a dedicat realizării de proiecte regionale de referință pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor, iar acordul cu Atterbury Europe are un rol important în accelerarea acestei strategii. Asocierea noastră combină know-how-ul şi poziţia dominantă pe care o avem pe piaţa din România, cu puterea financiară şi experienţa în property management ale acestui prestigios grup internaţional. Împărtăşim aceeaşi viziune de business şi suntem convinşi că, împreună, ne vom consolida strategia de creştere, aducând plus valoare portofoliului şi implementând noi proiecte de referinţă”, a declarat Iulian Dascălu, preşedintele companiei IULIUS.

 „Strategia de investiții a Atterbury Europe urmărește să lucreze cu jucătorii de prim rang din țările în care alegem să investim. Suntem încântaţi de faptul că prezenţa noastră în Europa, alături de legăturile pe care le avem cu Africa de Sud, a condus la asocierea cu grupul IULIUS din România”, a declarat Henk Deist, CEO al Atterbury Europe.

 „Împărtășim culturi organizaționale similare și o pasiune comună pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare de înaltă calitate, cu precădere pe segmentul mixed use, așadar așteptăm cu interes să lucrăm cu grupul IULIUS pentru a atinge împreună noi culmi ale succesului”, a adăugat Louis van der Watt, CEO al Atterbury Property Holdings din Africa de Sud.

 Portofoliul companiei IULIUS va fi administrat în continuare de aceeaşi echipă de property management.

Înfiinţat în anul 1991, IULIUS deţine un portofoliu operaţional care cuprinde peste 260.000 mp de spaţii de retail şi 106.000 mp de spaţii de birouri.Compania a creat reţeaua naţională IULIUS MALL, cu patru malluri în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava şi ansamblul mixt Palas Iaşi.

În prezent, IULIUS dezvoltă proiectul Openville, în proximitatea Iulius Mall Timişoara. Acesta reprezintă cel de-al doilea proiect de tip „mixed-use” din portofoliul companiei, după Palas Iași. Openville oferă o combinație sinergică ce reunește peste 130.000 mp de spaţii office, distribuite în şapte clădiri de birouri, 131.000 mp de retail, peste 450 de magazine, restaurante şi cafenele tematice, un cinema multiplex, o zonă de fresh market şi patru săli de evenimente. În plus, timişorenii vor avea la dispoziţie cel mai mare parc suspendat din România, un spațiu verde de peste 55.000 mp, şi 4.050 de locuri de parcare subterane şi supraetajate.

 

Atterbury Property Holdings a dezvoltat proprietăți comerciale, de retail și rezidențiale cu o suprafață totală de peste 1,5 milioane mp, iar divizia de property management administrează o suprafață închiriabilă de peste 800.000 mp.

 În 2014, Atterbury Property Holdings a decis să investească împreună cu Steinhoff International în Atterbury Europe, pentru a se concentra asupra investiţiilor în centre comerciale şi asupra oportunităţilor de dezvoltare pe segmentul de retail, în special în regiunea de est a Europei, aflată în plină dezvoltare. Până în prezent, compania a investit în Cipru, Serbia, iar acum în România.

Steinhoff International are o cotație principală la Bursa de Valori din Frankfurt și o cotație secundară la Bursa de Valori din Johannesburg, având în prezent o capitalizare de piață ce depășește 20 de miliarde de Euro.