Un proiect imobiliar va lua naștere pe amplasamentul actual al fabricii Carbochim din municipiul Cluj-Napoca. În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA) s-a decis vânzarea terenului și relocarea fabricii. De asemenea, s-a hotărât ca prețul maxim privind relocarea fabricii să nu depășească 3,5 milioane euro.

„Aprobă cu unanimitatea voturilor exprimate, înstrăinarea prin vânzare către unul sau mai mulți cumpărători a imobilelor deținute în proprietate de către Societate, situate în Cluj-Napoca, P-ța 1 Mai, nr. 3, jud. Cluj. (…)

Aprobă cu unanimitatea voturilor exprimate, a dobândirii prin cumpărare de către Societate a unui imobil/e cu destinație industrială în Mun. Cluj-Napoca cu un preț total care nu va putea depăși suma de 3.500.000 Euro”, se arată în comunicatul companiei transmis către Bursa de Valori București.

Ce se va construi în locul fabricii?

Actuala fabrică se află pe un teren cu o suprafaţă de aproximativ 12 hectare, ceea ce la preţul aprobat în AGEA din 5 ianuarie, de cel puţin 345 de euro/mp, care include şi cheltuielile cu demolarea construcţiilor existente, ridică valoare eventualei tranzacţii la 41,57 milioane de euro. Cel mai probabil, dezvoltatorul imobiliar va construi pe platforma Carbochim o replică a Iulius Town din Timișoara.

„Fiind o companie listată la bursă, demersurile ce țin de activitatea Carbochim sunt transparente și publice, la momentul desfășurării lor. De asemenea, toate proiectele de dezvoltare ale companiei Iulius sunt anunțate în momentul în care sunt concrete“, au transmis reprezentanții Iulius Group.

Iulian Dascălu a achiziționat în 2020 pachetul majoritar

Carbochim a fost înființată în 1949 la Cluj – Napoca și a avut mii de angajați. După 1989 fabrica a fost restructurată. Zona în care se află – Piața 1 Mai – este una bună în oraș, fiind în apropiere de zona centrală. Compania este, în prezent, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, având legături comerciale către țări precum Cehia, Polonia, Ungaria, Elveția, Belgia, Germania, Italia.

Dezvoltatorul de proiecte imobiliare Iulius, deţinut de Iulian Dascălu, a achiziționat în 2020 pachetul majoritar al producătorul de materiale abrazive din Cluj prin intermediul Carbo Europe, ce deţine în prezent 75,86% din Carbochim.

Iulius este un dezvoltator şi operator de proiecte de tip mixed-use din ţara noastră, ce a creat reţeaua naţională Iulius Mall, care include shopping mall-uri regionale (în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Suceava) şi ansamblurile mixte Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara.