În ciuda alegerilor noastre și a obiceiurilor înrădăcinate, observăm că acele kilograme în plus pe care le-am dori topite continuă să fie acolo. Este frustrant, dar există un motiv pentru asta: atunci când dieta nu conține și elemente surpriză, rezultatele sunt pe măsură.

De aceea, experții în dietă recomandă acum o strategie numită ”confuzie metabolică”. Aceasta implică alternarea zilelor cu conținut scăzut și ridicat de calorii – și includerea mai multor carbohidrați în acestea din urmă, scrie Firstforwomen.

Ce este inflexibilitatea metabolică

Când suntem tineri, corpurile noastre sunt flexibile, în mai multe moduri. Nu doar că ne putem apleca mai ușor, dar corpul nostru trece fără probleme de la arderea carbohidraților și a zahărului din sânge, în timpul zilei la arderea grăsimilor stocate, în timpul nopții, menținându-ne energici și slabi.

Astăzi, în lumea modernă, mâncăm adesea prea multă mâncare, care se transformă în zahăr în sânge, iar corpul nostru arde zahăr toată ziua și toată noaptea. Rareori sau deloc ardem grăsimea stocată. „Ne pierdem capacitatea de a comuta înainte și înapoi între arderea eficientă a grăsimilor sau a carbohidraților”, explică expertul în nutriție Ian K. Smith.

„Este ceva obișnuit ca oamenii, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc, să devină inflexibili din punct de vedere metabolic.” Practic, corpul nostru uită practica arderii grăsimilor, încât nu o mai face corect.

„Confuzia metabolică” poate da ceasul înapoi

Din fericire, experții în nutriție spun că este ușor să ne restabilim metabolismul rigid la starea sa din tinerețe, cu ceea ce ei numesc „confuzie metabolică”. În loc să consumați aceleași alimente sau calorii în fiecare zi, alternați alegerile pentru a obține cele mai bune rezultate de slăbire. „Când corpul este blocat la un punct, trebuie să-l provoci și fizic și metabolic”, spune medicul Mike Moreno, care recomandă schimbarea raporturilor de macronutrienți pe parcursul săptămânii.

Noua platformă populară de dietă Noom folosește „confuzia metabolică” în planurile sale. „Există o vorbă care spune: „când faci același lucru iar și iar și te aștepți să obții rezultate diferite, practic este definiția nebuniei”, afirmă ea. ”Același lucru este valabil și cu dieta noastră. Aici confuzia metabolică poate ajuta”, explică Anna Cabeca, medic osteopat specializat în pierderea în greutate.

Pasul 1 pentru a restabili flexibilitatea metabolică: Încercați ciclul carbohidraților

Fiecare săptămână a acestei diete cu confuzie metabolică începe cu două zile bogate în carbohidrați, urmate de cinci zile cu conținut scăzut de carbohidrați sau ceto. Prin alternarea rapidă a diferitelor surse de hrană, organismul se familiarizează, din nou, cu procesarea grupelor de alimente defavorizate anterior.

Dr. Ian spune: „Ideea simplă a comutatoarelor acționează ca un amplificator de rachetă pentru metabolism.” Și adaugă: „Oamenii se bucură de acest program datorită diversității mâncărurilor. Chiar nu te privează de nimic. Mănânci lucruri care îți plac deja”, susține el.

Pasul 2: Adăugați postul intermitent

Abținerea de la mâncare, timp de aproximativ 16 ore în fiecare ciclu de 24 de ore – de exemplu, de la 19:00 la 11:00 a doua zi – este altă cheie a confuziei metabolice. Dr. Ian spune că acest tip de post sau „hrănire limitată în timp” permite ca toate mesele și gustările să fie concentrate într-o fereastră de timp de 8 ore, oferind timp suficient pentru ca organismul să se odihnească și să digere, făcând ca kilogramele să dispară. Într-un studiu italian, participanții care au urmat această rutină au pierdut cu 423% mai multă grăsime decât cei cu un program de alimentație tradițional.

Ce să mănânci într-o dietă de confuzie metabolică

În planul de trei săptămâni al Dr. Ian, se practică „ciclul keto” – două zile de alimente bogate în carbohidrați, urmate de cinci zile de consum scăzut de carbohidrați. Acest model trezește un metabolism blocat și reîncepe slăbirea pe măsură ce intrați și ieșiți din keto.

În zilele bogate în carbohidrați

Se alocă 60 până la 70% din calorii carbohidraților, 15 până la 20% proteinelor și 5 până la 10% grăsimilor, spune dr. Ian. În acest timp, corpul va primi energie din amidonul pe care îl consumi. Luați în considerare fulgi de ovăz sau fructe pentru un mic dejun târziu, pizza cu brânză la prânz și spaghete și chiftele la cină.

În zilele cu conținut scăzut de carbohidrați

Veți obține până la 70 până la 90% din aportul zilnic de calorii din alimente sănătoase și grase. Pentru cele mai bune rezultate, alegeți surse mononesaturate și polinesaturate, cum ar fi avocado, ouă, ulei de măsline, pește, semințe de in, lactate cu grăsime, nuci, semințe și măsline. Reduceți carnea procesată și restul de carbohidrați sănătoși, cum ar fi fructele, legumele și quinoa.

În acest timp, în absența carbohidraților, spune dr. Ian, corpul va fi obligat să „treacă la planul B: arderea grăsimilor”. Încercați un sandviș cu ouă la mic dejun, salată cu de toate la prânz și cotlete de miel la cină. Introduceți trei mese și două gustări în fiecare zi, amânând micul dejun și consumând totul într-o fereastră de timp de 8 ore.

Nu uitați de gustări

Dr. Ian spune că gustările frecvente promovează flexibilitatea metabolică. El sfătuiește să păstrați gustările sub 150 de calorii fiecare și să evitați gustările în decurs de o oră de la o masă. Ca alternativă, puteți mânca consecutiv ambele gustări ale zilei, fără o masă între ele.

În zilele bogate în carbohidrați, luați în considerare gustări precum 2 linguri de sorbet, o brioșă cu felii de castraveți și cremă de brânză, ½ cană de granola sau o banană înmuiată în ciocolată. În zilele cu conținut scăzut de carbohidrați, încercați gustări precum un ou fiert tare, ½ avocado umplut cu ton sau sparanghel învelit în bacon.