Preţurile la alimentele de bază au scăzut între 30 şi 50% după ce PSD a luat această măsura în vederea reducerii inflaţiei, a declarat Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a spus că prin această decizie se va reduce inflaţia şi va fi un ajutor pentru românii cu venituri mici şi medii!

Crește puterea de cumpărare a românilor

„Conform INS, inflaţia pe luna iunie a fost de 10,3%, deci scăderea preţurilor la alimentele de bază înseamnă o creştere reală a puterii de cumpărare a românilor!”, a mai precizat social-democratul.

„Au scăzut preţurile la alimente chiar şi cu 30-50%! Această măsură a PSD reduce inflaţia şi este un ajutor pentru românii cu venituri mici şi medii! Este 1 august şi preţurile la 14 alimente care fac parte din coşul de cumpărături de bază, au scăzut chiar până la 50%, aşa cum ne-am asumat!

Măsura PSD se dovedeşte viabilă din punct de vedere economic, iar criticii care acuzau intervenţia statului în economie şi, timp de o lună, au desfiinţat-o fără nicio o bază, văd astăzi că au greşit!”, a scris Florin Barbu, marţi pe Facebook.

Conform Institutului Naţional de Statistică, inflaţia în luna iunie a fost de 10,3% şi astfel scăderea preţurilor la alimentele de bază reprezintă o creştere reală a puterii de cumpărare a românilor, a mai detaliat ministrul.

„Conform INS, inflaţia pe luna iunie a fost de 10,3%, deci scăderea preţurilor la alimentele de bază înseamnă o creştere reală a puterii de cumpărare a românilor! Această măsură utilă va contribui şi la reducerea inflaţiei a cărei creştere a fost influenţată de preţurile la energie şi alimente!

Le mulţumesc tuturor pentru susţinere, le mulţumesc reprezentanţilor lanţurilor de supermarket-uri şi procesatorilor alături de care am lucrat la acest proiect, care astăzi a devenit o promisiune onorată a PSD şi un sprijin real pentru români!”, a mai spus Barbu.

Produsele care se ieftinesc

Măsura este temporară și are ca scop combaterea majorării excesive a prețurilor la produsele de bază.

Astfel, românii pot cumpăra, începând de marți, produse de bază cu un preț mai mic decât cel pe care îl regăsim acum la alimente. Lista întocmită de Guvern a produselor care vor suferi o scădere de preț:

-pâine albă simplă întreagă ( între 300 și 500 de grame)
-lapte de vacă proaspăt 1 litru și grăsime de 1,5% (fără UHT)
-brânză telemea din lapte de vacă vrac
-iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime (maxim 200 de grame)
-făină albă de grâu „000” 1 Kg
-mălai 1 Kg
-ouă de găină calibrul M 10 bucăți
-ulei de floarea-soarelui 1 litru
-carne proaspătă de pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui)
-carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc)
-legume proaspete vrac (roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia)
-fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă)
-cartofi proaspeți albi vrac
-zahăr alb tos un kilogram