De aceea, ar trebui să cântărim dovezile și să ne bazăm doar pe studii științifice serioase pentru a trage concluziile cele mai bune legate de cafea, scrie Inc.com.

Ce efect are o ceașcă de cafea asupra somnului

Un domeniu asupra căruia ar trebui să ne concentrăm este efectul cofeinei asupra somnului și a calității somnului.

O meta-analiză recentă arată influența cofeinei asupra somnului la diferite grupe de vârstă. Descoperirile dezvăluie o interacțiune complexă între consumul de cofeină și calitatea somnului, îndemnând băutorii de cafea să nu ignore potențialele consecințe, în special în contextul cerințelor legate de muncă.

Studiul evidențiază un decalaj critic în cercetarea cu privire la efectele cofeinei asupra sugarilor, care adesea iau contact cu substanța prin consumul matern și prin alăptare. Pe de altă parte, adolescenții se confruntă cu o expunere semnificativă la cofeină, în primul rând prin sucuri.

Deși au fost identificate legături corelaționale cu somnolența în timpul zilei, investigațiile experimentale în setări controlate sunt absente. Această lipsă a datelor empirice subliniază necesitatea unei înțelegeri mai profunde a modului în care cofeina afectează tiparele de somn ale acestor grupuri cu vârstă vulnerabilă.

Cofeina (și cafeaua) și somnul

Studiul subliniază asocierea dintre sensibilitatea la cofeină și diverși factori, inclusiv sexul, vârsta, vulnerabilitatea la tulburările de somn legate de stres și markerii genetici specifici.

Cofeina a crescut, în general, latența somnului, a redus durata somnului și a înrăutățit calitatea somnului pe grupuri de vârstă. Revizuirea sugerează, de asemenea, că diferențele în metabolizarea cofeinei și greutatea corporală contribuie la modul în care corpul reacționează la cofeină.

În special, adulții în vârstă pot răspunde diferit la cafea decât cei mai tineri. Vulnerabilitatea la tulburările de somn, induse de dozele mari de cofeină la adulții în vârstă, este o constatare remarcabilă.

Deoarece persoanele în vârstă cântăresc, în general, mai puțin decât persoanele mai tinere, factori precum greutatea corporală pot contribui la variațiile expunerii la cofeină.

Impactul de durată al cofeinei, chiar și când este consumată cu până la 16 ore înainte de culcare

O revelație izbitoare este impactul de durată al cofeinei, chiar și atunci când este consumată cu până la 16 ore înainte de culcare. Echivalentul a unul sau două espresso induce modificări sigure în EEG-ul somnului, reflectând o trecere către un somn mai superficial.

Această descoperire are implicații cruciale pentru băutorii de cafea, în special pentru cei care o consumă la locul de muncă.

Descoperirile studiului sunt un fel de avertisment pentru pasionații de cafea.

Având în vedere potențialul cofeinei de a afecta somnul pe timpul nopții, oamenii trebuie să ia în considerare cu mare atenție consumul de cafea, în special în orele premergătoare somnului.

Beneficiile echivoce ale cofeinei, cum ar fi promovarea vigilenței și reducerea somnolenței, trebuie cântărite în raport cu potențialele consecințe negative asupra sănătății și funcționării generale din cauza somnului perturbat.