Chiar dacă au trecut 43 de ani de la cel mai puternic cutremur din București clădirile prezintă, în continuare, o mare problemă în caz de dezastru natural.

În Capitală există 840 de clădiri marcate cu bulină roșie, fiind considerate un pericol public. Multe dintre aceste clădiri aproape stau să cadă fiind un real pericol și în viața de zi cu zi dar și în cazul unul cutremur asemănător cu cel din 1977.

Unde sunt localizate cele mai multe clădiri cu bulină roșie

Pe strada Lipscani din Capitală există cele mai multe clădiri cu risc de prăbușire. Situația este similară și pe Calea Victoriei și Stradă Franceză. Autoritățile au declarat că consolidarea ar fi cea mai sigură soluție pentru că aceste clădiri să nu se prăbușească. Consolidarea se face destul de greu având în vedere că vina se aruncă de la proprietari la autorități. Proprietarii apartamentelor din clădirile cu bulină roșie susțin că autoritățile vin destul de rar cu intenția de a consolida clădirile în timp ce autoritățile afirmă că proprietarii se opun lucrărilor.

Ce spune Raed Arafat despre situația din Capitală

„Sunt mai multe aspecte. Pe partea de prevenire, din păcate nu am avansat mult pentru că prevenire înseamnă consolidarea clădirilor. Recent, la Guvern, am avut o întâlnire cu toți factorii implicați și acolo s-a discutat mai mult despre legislația actuală care permite consolidarea și care să ne ajute, eventual, prin modificarea ei, să facem acest lucru mai consistent și mai rapid.

Partea de prevenire este una dintre cele mai importante părți. Neputând să se consolideze mai multe clădiri, chiar dacă au fost proiecte și s-a consolidat un număr, acest număr este destul de limitat față de ceea ce ar trebui să se facă. Din punctul de vedere al pregătirii populației și al pregătirii instituționale, aici am avansat mult în ultimii ani.”, a spus Arafat.

Arafat a declarat că s-a achiziționat tehnică importantă

”Prin fondurile europene s-au realizat achiziții foarte importante. Am început să cumpărăm tehnică grea de salvare, macarale, buldozere. Dovadă a fost intervenția echipei IGSU în Albania, care s-a deplasat cu echipamentele nou achiziționate.”, a adăugat șeful DSU.

Șeful DSU consideră că evoluăm foarte puțin

”Clădirile noi, dacă respectă codul de construcție care a fost tot adus la zi și înăsprit, în mod normal, trebuie să fie foarte sigure. Cât pentru clădirile vechi care sunt cu risc seismic și despre care continuăm să spunem că trebuie să fie consolidate sau chiar demolate și înlocuite, aici pot să spun că evoluția este cea care este lentă și nu este numai vorba de București. În Capitală știm de aproximativ 360 – 370 de clădiri care au fost expertizate, dar mai sunt altele care nu au fost exertizate. Primăria a avut anumite proiecte care le-a realizat pe consolidarea unui număr de clădiri, dar rapiditatea cu care putem să rezolvăm problema este, la acest moment, foarte mică. Evoluăm foarte puțin”, a încheiat Arafat.