Comisia Europeană a trimis României o a doua solicitare oficială de informaţii cu privire la independenţa autorităţii de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) şi a acordat autorităţilor un termen de două luni pentru a răspunde.

Solicitarea Comisiei este justificată de temerea că, potrivit informaţiilor de care dispune Comisia, în România nu există încă o lege care să garanteze independenţa autorităţii de reglementare şi că guvernul poate face apel la legislaţia emisă în regim de urgenţă pentru restructurarea acestui organism.

Solicitarea de informaţii se face sub forma unei a doua scrisori de punere în întârziere, în temeiul procedurii privind încălcarea dreptului UE prevăzute de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Normele UE de instituire a pieţei europene unice a telecomunicaţiilor impun independenţa şi imparţialitatea autorităţilor naţionale de reglementare, astfel încât să se asigure că normele din domeniul telecomunicaţiilor se aplică în practică de o manieră corectă, obiectivă şi nediscriminatorie.

În luna aprilie 2009, autorităţile române au informat Comisia că guvernul a adoptat un nou act în regim de urgenţă prin care reorganiza autoritatea naţională de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor sub forma Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii – ANCOM. Totuşi, din informaţiile pe care le deţine Comisia, acest act legislativ nu a fost încă aprobat de Parlamentul naţional. Acest lucru creează incertitudine în privinţa autorităţii de reglementare şi lasă sub semnul întrebării independenţa autorităţii naţionale de reglementare din România, ceea ce a determinat Comisia să trimită o a doua scrisoare de punere în întârziere.

Dacă în acest termen de două luni autorităţile române nu răspund preocupărilor Comisiei, Comisia poate trimite României o solicitare oficială, sub forma unui aviz motivat, în temeiul procedurii prevăzute de TFUE în situaţii de încălcare a dreptului UE, de a-şi modifica legislaţia astfel încât să garanteze independenţa autorităţii de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor în conformitate cu normele UE în materie.

SURSA: europa.eu