Sebastian Burduja trimite săgeți către Nicușor Dan

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit astăzi clarificări importante privind iminența apariției unor probleme în Capitală, generate de acțiunile lui Nicușor Dan. Burduja a declarat că

Conform declarațiilor lui Burduja, schema de plafonare a prețurilor la energie va fi menținută. Prin această schemă, românii vulnerabili vor continua să beneficieze de sprijin și protecție din partea statului.

Aceste precizări vin în contextul unei preocupări legate de potențialele creșteri ale facturilor de energie și problemele care pot să apară în București. Burduja a arătat cu degetul spre primarul Nicușor Dan, din cauza deciziile pe care le-a luat edilul.

„Facturile nu se vor modifica, prețurile rămân plafonate, deci, în eventualitatea unui consum identic vor fi identice. Am menținut schema, deci protejăm românii vulnerabili, asta înseamnă la energie electrică 5 milioane de gospodării, lunar 35 de lei, o sumă rezonabilă.

Ani de zile nu s-a investit în sistemul de termoficare ce ține de ministerul Energiei. Noi ne asigurăm că lucrurile sunt normale cu cele patru CET-uri, din păcate, Nicușor Dan are datorie de 700 de milioane de lei către Elcen, deci anumite afirmații cum că ar fi fost scoasă Primăria din faliment nu se susține”, a spus Burduja pentru România TV.

Ministrul Sebastian Burduja a detaliat modul în care vor fi afectate facturile și a identificat posibilele probleme în București, ca urmare a deciziilor luate de primarul Nicușor Dan.

„Elcenul are nevoie de bani ca să producă apă caldă și căldură pentru bucureșteni. Soluția e să grăbească investițiile PMB în rețeaua de termoficare”, a mai spus Burduja, în exclusivitate pentru România TV.

Nicusor Dan
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Problemele de termoficare persistă!

Problemele legate de rețeaua de termoficare din București persistă de ani de zile. Chiar primarul general al Capitalei a recunoscut că nu s-au făcut progrese importante pentru remedierea problemelor.

În Capitală, sute de blocuri se confruntă cu o problemă persistentă legată de lipsa căldurii în această iarnă. Bucureștenii racordați la sistemul de termoficare au parte de apă caldă și a căldură în regim intermitent. Situația persistă de foarte mulți ani.

Cu peste 3 ani în urmă, primarul Nicușor Dan promitea remedierea acestor probleme. Acum, la final de mandat, recunoaște că nu s-au făcut progrese importante.

Deși au fost reparate doar aproximativ 30 de kilometri de rețea pe an, situația continuă să fie critică, forțând locuitorii să găsească soluții alternative pentru încălzirea locuințelor și a apei.

Montarea de calorifere electrice, aeroterme sau încălzirea apei la ibric devin practici obișnuite în lipsa unui sistem eficient de termoficare. Oamenii se confruntă cu condiții dificile și cheltuieli mari, iar remedierea acestei probleme pare să necesite investiții și eforturi semnificative pe o perioadă îndelungată.

„Avariile vor continua. Instalația care nu a fost schimbată la 20 de ani cum e prevăzut. Populația suferă din lipsa investițiilor. Asta nu se face peste noapte. Asta înseamnă 10, 15 ani”, a declarat zilele trecute, Ioana Stoica, președinte sindicat Termoenergetica București.