Deși majoritatea persoanelor folosesc pufuleții în dietele de slăbit, pentru ingredientele și caloriile pe care aceștia le dețin, se pare că în spatele acestora stau niște substențe toxice.

Profesorul Mencinicopschi atrage atenția asupra ingredientelor periculoase pe care le pot conțin pufuleții. Acesta spune că pufuleții sunt obţinuți din făină de porumb şi adaos de glucoză, glucide, care îi imprimă o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate energetică foarte mare, 224 kcal/30 grame de produs.

Specialiștii susțin că pufuleţii conţin un colorant artificial numit tartrazină, care poate provoca alergii persoanelor sensibile la aspirină sau astmaticilor.

Ce este tartrazina?

Tartrazina este un colorantul din pufuleți, cel care dă pufuleţilor culoare. Tartrazina, E102, este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari utilizaţi în industria alimentară. Acest aditiv poate provoca tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie şi eczeme. De asemenea, tartrazina poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora.

Un raport al Asociației pentru Protecția Consumatorului arată cât de nocivi sunt pufuleții. Potrivit acestuia, aditivii utilizați prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

S-a constatat că:

  • La numai 22% dintre sortimentele analizate se menționează conținutul de făină de porumb, acesta variază între 57% și 71%. La numai 9% dintre sortimentele analizate se menţionează conținutul de ulei de floarea soarelui, acesta variază între 22% și 40%.
  • 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie. Extractul de drojdie conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau gust de umami („al cincilea gust”). Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine.
  • Conținutul de ceapă pudră variază între 0,8% și 4%.
  • Conținutul de brânză praf variază între 1% și 6%.
  • Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%.
  • Conținutul de pătrunjel variază între 0,13% și 0,14%