Analiza celor șapte bănci – JPMorgan Chase (JPM), Bank of America (BAC), Deutsche Bank (DBK), Banca Transilvania (TLV), BRD-GSG (BRD), Erste Group Bank (EBS) și Banca Comercială Carpatica (BCC) – ia în considerare rezultatele financiare calculate pentru perioada 1 iulie 2013 – 30 iunie 2014.

Astfel, având în vedere rezultatul net al ultimelor 12 luni raportate, dintre cele șapte bănci tranzacţionate la BVB, două figurează cu creșteri ale profitului, alte trei cu scăderi ale câștigului net, iar alte două cu pierderi, comparativ cu perioada de 12 luni încheiată în iunie 2013. Cu toate acestea, pe baza prețului țintă calculat de Reuters pentru băncile menţionate, cel mai mare potențial de câștig pe următoarele 12 luni îl au băncile ale căror ultime rezultate financiare au dezamăgit.

“După primul semestru al anului, rezultatele financiare ale marilor bănci au fost influențate, în afara condițiilor specifice de piață care și-au pus amprenta asupra activității operaționale, de cheltuielile pentru stingerea unor litigii apărute ca urmare a unor abuzuri din trecut. În funcție de zona geografică, aceste rezultate au fost marcate și de decizii ale autorităților de reglementare, cum ar fi: reducerea graduală a programului de stimuli financiari de către Rezerva Federală, testul derulat de Banca Centrală Europeană de evaluare a calității activelor băncilor din zona euro și testul similar derulat în paralel de BNR pentru băncile cu capital majoritar românesc. Stingerea celei mai mari părți a litigiilor pentru JPM, întărirea bilanțului realizată de DBK prin ultima majorare de capital sau curațarea bilanțului de credite neperformante operată de EBS reprezintă, pentru investitorii care își asumă riscurile mai ridicate asociate sectorului bancar, argumente în favoarea achiziționării acestor titluri”, menționează Magda Sîrghe, analist financiar la Tradeville.

Titlurile Deutsche Bank (DBK) prezintă cel mai mare potenţial de apreciere, cu peste 31% conform consensului Reuters, în condițiile în care banca figurează cu cel mai mare declin al profitului net pe ultimele patru trimestre, cu 89%. În ultimele șase luni, Deutsche Bank a pierdut aproape 32% din valoarea de piață, iar această corecție severă a făcut atractive acțiunile prin prisma capacității băncii de a face profit operațional în viitor. Presupunând că testul de stres al Bancii Centrale Europene nu va evidenția necesitatea unei noi majorări de capital și luând în considerare scăderile cotațiilor DBK din ultima vreme, până în apropierea minimelor ultimilor 3 ani, analiştii recomandă investitorilor care acceptă un risc ridicat cumpărarea titlurilor băncii germane.

Numai Bank of America (BAC) iese din tiparul rezultate slabe – potenţial ridicat, având un preţ ţintă în creştere cu 18% peste cotaţia din piaţă, la o îmbunătăţire a profitului în ultimele 12 luni cu 21%. „Titlurile BAC pot fi păstrate într-un portofoliu construit pentru termen lung, iar un speculator agil poate beneficia de fluctuațiile de preț care în ultimul an au variat de la 13,7 la 17,9 USD/acțiune”, se arată în raportul Tradeville.

În schimb, Erste Group Bank (EBS) prezintă un potențial de câștig de 17,6%, în condițiile în care grupul bancar austriac a raportat o pierdere de 1,17 miliarde euro pe ultimele patru trimestre, față de un profit de 332 milioane euro în precedentele 12 luni. O pierdere majoră, de 930 milioane euro, a survenit pentru Erste Bank în S1 2014. Când Erste a anunțat că se așteaptă să încheie anul cu o pierdere-record, prețul acțiunilor s-a prăbușit în câteva zile cu mai mult de 20% și cu peste 35% față de maximul anual.

„Banca se așteaptă la o normalizare completă a costului riscului de credit începând cu 2015 în România și una graduală din 2016 în Ungaria. Până atunci, rezultatul operațional al grupului va fi influențat negativ de situația din aceste două țări. Presupunând că nu vor fi făcute noi ajustări în jos ale indicatorilor grupului după derularea exercițiului Băncii Centrale Europene de evaluare a calității activelor din această toamnă, opinăm că pe termen lung acțiunile rămân atractive pentru investitorii care acceptă un risc ridicat și își asumă incertitudinea macroeconomică și volatilitatea cursurilor de schimb în piețele cheie ale băncii”, se arată în raportul Tradeville.

Chiar și JPMorgan (JPM), care a afișat un profit în scădere cu 8% în T2 și figurează cu o scădere cu aproape 34% a profitului pe ultimele patru trimestre, prezintă un potențial de câștig de 16,3% pe următoarele 12 luni. În opinia analiştilor Tradeville, bilanțul solid, profitul mulțumitor și stingerea celei mai mari părți a litigiilor legate de criză recomandă titlurile JPM, însă riscurile specifice întregului sector bancar și cele aferente activității asociate cu derivate complexe, sănătatea CEO-ului Jamie Dimon și volatilitate sunt prezente.

Deși pe ultimele patru trimestre BRD figurează cu o adâncire a pierderii, cu 5,4%, până la 325 milioane lei, banca a raportat pe primul semestru un profit net de circa 123 milioane lei, dublu față de cel din urmă cu un an, în timp ce profitul operațional a scăzut cu 15%. Conform consensului Reuters, BRD prezintă un potențial de câștig de 16% în perspectiva următoarelor 12 luni. Banca Transilvania (TLV), deși prezintă profitul net aferent ultimelor 12 luni în creștere cu aproape 27%, este în prezent evaluată cu 3,4% peste preţul ţintă dat de Reuters pentru un an. Baza solida de depozite atrase, preponderenta in portofoliu a creditelor in lei, profitabilitatea, capitalizarea adecvata si sustinerea din partea investitorilor institutionali sunt atuurile acţiunilor TLV, însă având în vedere preţul la care sunt tranzacţionate, analiştii Tradeville nu recomandă cumpararea unor titluri noi.

În privința Băncii Comerciale Carpatica (BCC), merită remarcat faptul că pe primele șase luni din acest an banca și-a îmbunătățit ușor profitul brut, în timp ce profitul net a scăzut cu 43,6% pe fondul reconcilierii impozitului amânat pe profit. Pe ultimele 12 luni încheiate în iunie, BCC figurează cu un profit net de 22 milioane lei, în scădere cu 10,6%, pe fondul curățării pronunțate a bilanțului în perspectiva căutării unui nou investitor.