Nicolae Dănilă, fostul președinte al BCR și actualmente membru în consiliul Băncii Naționale a României (BNR), deține peste 21 milioane euro în conturi, depozite, acțiuni, fonduri de investiții și titluri de stat, pe lângă mai multe case și terenuri, după ce în urmă cu un an deținea în aceste instrumente aproape 18 milioane euro. Veniturile sale din salarii, chirii și dividende nu reprezintă nici măcar 1% din averea plasată în instrumentele de mai sus.
Interesant este că aproape două treimi din cele 21 milioane de euro sunt plasate în acțiuni și titluri de stat și doar o treime în depozite, conturi curente și fonduri de investiții. În urmă cu un an, cele 18 milioane euro erau plasate aproape invers, 38,5% în titluri de stat și acțiuni și 61,4% în depozite, conturi curente și fonduri de investiții.
Cea mai mare parte a sporirii valorii plasamentelor lui Dănilă a venit din pachetul de acțiuni deținut la Erste Group, respectiv peste 2 milioane euro, pe fondul aprecierii puternice din ultimul an a acestor titluri.
Potrivit declarației de avere, Nicolae Dănilă deține două conturi curente în lei în care are circa 156.500 lei cumulat, două conturi în euro, cu 27.100 euro și unul în dolari, cu 681 USD. De asemenea, el are deschise patru depozite în lei, în valoare cumulată de aproape 2 milioane lei, alte patru depozite în euro, cu circa 5,76 milioane euro, și unul în dolari, cu 50.700 USD. Deținerile sale în fonduri de investiții sunt exclusiv în lei, de 3,9 milioane lei cumulat.
Merită menționat că Dănilă își ține în prezent cea mai mare parte a banilor din conturi curente și depozite la Banca Transilvania, respectiv 4,92 milioane euro din totalul de 6,2 milioane euro, iar restul în special la BCR și o mică parte la Banca Italo Romena.
Cumulat, fostul șef al BCR deține în prezent 7,2 milioane euro în conturi curente, depozite și fonduri de investiții, după ce în urmă cu un an plasamentele în aceste instrumente însumau peste 11 milioane euro.
O bună parte din banii au fost direcționați dinspre conturile curente și depozite (în special din cele deținute anterior la BCR) către titluri de stat emise de MFP, bancherul având acum în aceste instrumente de peste două ori mai mulți bani decât avea anul trecut.
Cea mai mare parte a averii lui Dănilă este plasată acum chiar în titluri de stat emise de Ministerul de Finanțe atât în lei – 16,64 milioane lei – cât și în euro – 5,3 milioane euro. Cumulat obligațiunile BCR de 100.000 euro, Dănilă deține în bonduri aproape 9,3 milioane euro, după ce anul trecut plasamentele sale în bonduri însumau 4,4 milioane euro.
Totodată, membrul din boardul BNR are și plasamente în acțiuni, în special în euro. Deținerea sa principală la această categorie o reprezintă acțiunile Erste Group, în valoare de 4,335 milioane euro, în vreme ce portofoliul de acțiuni de pe BVB este evaluat la 1,13 milioan lei. În urmă cu un an, un pachet de acțiuni Erste Group aproape similar cu cel de acum valora 2,3 milioane euro.
Astfel, acțiunile și plasamentele în titluri de stat însumează acum aproape 13,9 milioane euro, un nivel de două ori mai mare decât anul trecut, când însumau 6,9 milioane euro.
Dănilă mai deține 4 apartamente (3 în București și unul în Năvodari) cu o suprafață totală de 500 mp, o casă în București cu o amprentă la sol de 143 mp și o casă de vacanță în Snagov, cu o amprentă de 270 mp.
La capitolul terenuri, Dănilă deține 3 terenuri intravilane, cu o suprafață cumulată de 11.500 mp, și 3 terenuri agricole, cu o suprafață de 45.000 mp.
Obiectele de preț sunt evaluate la 35.000 euro, în vreme ce veniturile sale și ale soției din salarii și pensii, cu excepția câștigului său de la BNR, însumează 25.500 euro.
Împreună cu soția a obținut din chirii circa 50.000 euro, iar din dividendele de la Erste încă 51.000 euro.
În ianuarie 2013, Dănilă a făcut și o donație de 20.000 euro, după ce în mai 2012 a donat 725.000 euro.
Cu cât a sporit averea CELUI MAI BOGAT BANCHER din România

31 iulie 2013, 11:46
Ultima modificare în 31 iulie 2013, 14:46
Averea celui mai bogat bancher din România, Nicolae Dănilă, a crescut într-un singur an cu peste 3 milioane euro, respectiv cu 17%. Peste 2 milioane euro a fost câștigul din aprecierea acțiunilor Erste Group, în vreme ce câștigul din dobânzi, salarii, dividende și chirii s-a cifrat la aproape 1 milion euro.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook