a regimului fiscal.Rezolvarea problemelor care inca mai exista in aceste domenii poate deschide mult mai larg poarta investitiilor. Efectele benefice au sanse sa se transmita in lant in intreaga economie, ameliorand inclusiv o parte din problemele sociale.Prioritatile mediului de afaceri se regasesc si pe lista organizatiilor neguvernamentale, fiind completate de asteptari privind masuri absolut necesare, dar amanate mult timp, desi, culmea, nu ar fi costat bugetul nici un leu.Printre acestea: reforma justitiei, scoaterea completa a acesteia de sub controlul politic, alocarea mai transparenta a ajutoarelor de stat si reducerea birocratiei.Strict legata de eliminarea coruptiei, una dintre tarele societatii romanesti, se impune reformarea administratiei publice, a intregului corp de functionari. Nu in ultimul rand, pe lista de prioritati intra masurile ce tin de reforma reala a sistemului de pensii.Acestea nu mai pot fi amanate, chiar daca, in cazul lor, efortul bugetar ar trebui sa fie consistent cel putin in primii ani.

Sorin Ionita, Societatea Academica din Romania
Partidele politice ar trebui sa isi concentreze programele de guvernare in jurul a cinci prioritati. Prima dintre ele: realizarea mai transparenta si rationalizarea alocarilor bugetare si a celorlalte ajutoare de stat, care ar elibera bani pentru sanatate sau educatie. Cea de-a doua: reforma reala a sistemului de asigurari sociale, care se indreapta spre faliment. Indexarile si recalcularile pensiilor de stat sunt doar un prim pas. Masuri obligatorii, desi dureroase: marirea varstei de pensionare si reducerea treptata a ponderii categoriilor care primesc beneficii fara sa fi contribuit.Cel putin la fel de importanta este reforma justitiei, eliberarea acesteia de controlul politic.Pentru un mediu de afaceri mai prietenos, se impune reducerea impozitelor, simplificarea colectarii lor si reducerea birocratiei. Inca sunt necesare progrese in chestiunea sensibila a falimentului, debitorii fiind hiper-protejati fata de creditori.In fine, reforma administratiei publice necesita rationalizare: acceptarea deschisa a politizarii la nivele superioare si depolitizarea stricta sub nivelul-limita hotarat; legarea salariilor de performanta in munca si abia apoi indexarea lor; mecanismul de „management al carierei” functionarului public.
· Realizarea mai transparenta a ajutoarelor de stat si a cheltuielilor bugetare obscure
· Reforma reala a sistemului de asigurari sociale
· Reforma justitiei
· Reducerea impozitelor si simplificarea colectarii lor
· Imbunatatirea legislatiei falimentului
· Reforma administratiei publice

Valerian Stan, coordonator Institutul pentru Politici Publice
Cele mai presante masuri in primele zile de guvernare ar trebui sa fie, pentru viitorul executiv, cele necesare transformarii economiei intr-una „functionala de piata”, considera Valerian Stan. In opinia sa, pentru o reala competitivitate este necesara disparitia ajutoarelor de stat netransparente, a tuturor reesalonarilor si scutirilor de datorii acordate pe criterii obscure. „Cat timp datornicii vor fi legati de clasa politica prin astfel de ajutoare, nu vom scapa de coruptie si birocratie”, spune Stan.Tot pentru reducerea coruptiei se impune o reforma reala in justitie. Desi mare parte a modificarilor legislative necesare s-a realizat, punerea in aplicare a legilor a ramas deficitara.Alte prioritati pentru viitorul guvern: reforma pensiilor si a sistemului de sanatate, precum si cresterea autonomiei financiare locale, astfel incat redistribuirea bugetelor sa nu se mai poata face pe criterii politice.
· Cresterea competitivitatii, eliminarea ajutoarelor de stat netransparente
· Reforma justitiei
· Reducerea coruptiei
· Reforma pensiilor si asigurarilor de sanatate
· Autonomie financiara locala reala

Florin Pogonaru, presedinte Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania
Daca ar fi sa numeasca, in ordinea importantei, cinci directii prioritare in domeniul economic, presedintele AOAR ar mentiona competitivitatea in toate cele cinci pozitii. Viitoarea guvernare va trebui sa se concentreze, din primele momente ale preluarii puterii, pe cresterea acesteia, dat fiind faptul ca intreprinderile romanesti va trebui sa fie competitive pe o piata unica europeana. „In acest context, primele 100 de zile de guvernare trebuie sa inceapa cu corectarea celor doua anomalii majore existente in economia romaneasca: nivelul excesiv de fiscalitate asupra fortei de munca si legislatia muncii – Codul muncii”, spune Pogonaru. Presedintele AOAR are si o solutie institutionala, adoptata deja intr-o serie de tari membre UE: introducerea „Testului competitivitatii”. Conform acestuia, un viceprim-ministru va avea printre atributii initierea de legislatie care sa asigure competitivitatea in conditiile agendei Lisabona si sa filtreze orice lege care ar contine prevederi inacceptabile pentru mediul de afaceri.
· Cresterea competitivitatii, cea mai importanta dintre directiile prioritare pentru viitoarea guvernare
· Reducerea nivelului excesiv de fiscalitate asupra fortei de munca
· Corectarea anomaliilor din Codul muncii
Ruxandra Stan, director executiv Consiliul Investitorilor Straini (FIC)
Fara a face comentarii sau sugestii referitoare la programele partidelor politice, FIC transmite mai multe recomandari concrete pentru imbunatatirea mediului de afaceri si investitional. „Am identificat trei domenii prioritare in care se pot efectua imbunatatiri: 1) flexibilitatea pietei fortei de munca; 2) un mediu de afaceri competitiv si aplicarea legii; 3) regimul fiscal”, spune Ruxandra Stan, director executiv FIC. Clauzele restrictive din Codul muncii pot limita capacitatea companiilor de a angaja personal. Aceasta va conduce la un cerc vicios: mai putine locuri de munca, mai putine taxe platite catre stat, mai putini bani disponibili pentru consum si pentru achizitionarea de echipamente, mai putine economii investite si, in final, o crestere economica redusa.FIC mai recomanda: sanse egale pentru intreprinderi, care trebuie sa se supuna acelorasi obligatii catre stat, aplicarea nediscriminatorie a legislatiei, existenta unui aparat judiciar independent si eficient, dar si crearea unui mediu fiscal stabil si previzibil.
· Flexibilitatea pietei fortei de munca
· Competitivitate in mediul de afaceri, sanse egale pentru intreprinderi, care trebuie sa se supuna acelorasi obligatii catre stat
· Regim fiscal stabil si previzibil
Radu Limpede, analist economic, membru Consiliul Economic JCI Romania
Cele mai importante masuri sunt necesare pentru crearea unei economii de piata functionale si competitive: aplicarea legilor fara dublu standard, pentru a elimina arieratele; reformarea justitiei, pentru a functiona legislatia privind reorganizarea si falimentul. Pentru o crestere economica durabila, sunt necesare politici fiscale coerente care sa stimuleze adevaratele forte motrice din economie: clasa medie, firmele care produc valoare adaugata ridicata, folosesc tehnologii avansate si munca intelectuala. Pusa pe baze echitabile si stimulative, fiscalitatea trebuie sa incurajeze migratia salariatilor si firmelor catre trepte superioare de educatie si productivitate. Cu un cadru fiscal atractiv putem recupera si decalajul acumulat fata de vecini in atragerea investitiilor straine. In plus, reforma pensiilor ar rezolva problema demografic-fiscala si ar intari piata financiara interna.
· Cresterea competitivitatii: legislatie aplicata mai bine pentru reducerea arieratelor, faliment, reorganizare
&circle; Fiscalitate nonprogresiva pentru salariati, pentru a incuraja cresterea educatiei si productivitatii
• Fiscalitate atractiva pentru investitiir
r• Reforma pensiilor