Armata americană avea însă un alt set de opțiuni, în cazul în care ar fi fost nevoie să forțeze reluarea conexiunii, în ciuda deciziilor liderului.

Interzicerea internetului putea fi considerată un act de război, întrucât accesul la internet este un drept uman inviolabil, spune John Arquilla, profesor la o Școală Militară americană, care și-a petrecut ani buni de zile făcând cercetare pe zona războiului online.

Acesta spune că armata americană deține mijloace prin care poate restabili conexiunea la internet într-o țară în care acesta a fost interzis, așa cum s-a întâmplat în Egipt.

 "Avem baze satelit și non-satelit care pot crea puncte de acces ce restabilesc conexiunea la internet", spune Arquilla, care arată că acestea pot fi plasate fie cu ajutorul navelor militare, fie cu ajutorul avioanelor Commando Solo, fără pilot.

Tehnologii mai avansate, folosite de exemplu de cei de la FastCom, permit obținerea unei acoperiri 3G pe o rază de câțiva kilometri.

O altă alternativă ar fi fost o tehnologie bazată pe un device asemănător antenelor parabolice, care ar fi putut restabili conexiunea la internet. O astfel de tehnologie a fost folosită pentru reluarea semnalului pentru rețelele de telecomunicații în Haiti, imediat după cutremurul de anul trecut. Tot în acest fel, sunt captate imagini de mare rezoluție din zonele de război.
O ultimă soluție, deși acest lucru ar fi însemnat un caz extrem de forță majoră, Egiptul ar fi putut fi conectat la internet, cu acces direct de la satelitul de comunicații militare, spune Arquilla, însă nu intrî în prea multe detalii.

Interzicerea internetului nu este atât de provocator ca trimiterea de trupe sau detonarea de bombe, însă este un act care poate fi catalogat ca fiind ostil.
Autorităţile egiptene au tăiat accesul la internet în capitala Cairo şi zonele limitrofe, cu câteva ore înaintea manifestaţiilor de protest împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak.
Nu au mai fi putut trimise mesaje prin intermediul reţelelor de socializare Twitter şi Facebook. Până şi site-ul guvernului egiptean şi cel al ambasadei SUA la Cairo au fost blocate.