'În urma cercetării evenimentului aviatic produs în data de 20.01.2014 pe raza judeţului Cluj, în zona Munţilor Apuseni, au fost dispuse angajatorilor implicaţi în acest eveniment, ca urmare a neconformităţilor constatate, 10 măsuri cu termene imediate de realizare. De asemenea, au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale, dintre care cinci amenzi în cuantum de 29.000 de lei şi patru avertismente. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru finalizarea cercetării', a declarat inspectorul general de stat Ciprian Georgian Dragomir.

Inspecţia Muncii şi-a declinat, totodată, competenţa referitor la stabilirea cauzelor producerii evenimentului, acestea fiind stabilite de comisia din cadrul Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS).

'În urma impactului aeronavei cu coronamentul pădurii, două persoane au decedat şi alte cinci au suferit vătămări corporale grave. Ca urmare a cercetării evenimentului, comisia Inspecţiei Muncii a stabilit în limitele de competenţă impuse de Legea nr. 108/1999, republicată şi Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, actualizată, caracterul de accidente de muncă pentru şase persoane. Pentru o persoană, conform art. 50 alin. 1) şi 2), din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, actualizată, caracterul accidentului va fi stabilit de Ministerul Apărării Naţionale', se spune într-un comunicat al instituţiei.

Un avion de tip BN 2, aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie, în care se aflau cinci pasageri, pilotul şi copilotul, s-a prăbuşit, pe data de 20 ianuarie 2014, în zona Munţilor Apuseni. Avionul transporta o echipă medicală de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias la Oradea, unde medicii urma să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Pilotul Adrian Iovan şi medicul rezident Aura Ion şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic din judeţul Cluj.Sursa: AGERPRES