Generalul Ranco Pițu, fost procuror-șef la Secția Parchetelor Militare, a dezvăluit detalii tulburătoare despre implicarea grupării conduse de Ion Iliescu în Revoluția din decembrie 1989. Potrivit acestuia, scopurile acestei grupări au fost înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu și menținerea României în sfera de influență a URSS.

El spune că evenimentele din acea perioadă au fost rezultatul unui plan bine pus la punct, cu ramificații încă de la sfârșitul anilor ’60.

Ion Iliescu nu a vrut să discute cu procurorul militar

Fostul procuror militar a mărturisit că a încercat să obțină o declarație de la Ion Iliescu în legătură cu evenimentele tragice din decembrie 1989. Cu toate că l-a vizitat la domiciliu și a avut discuții interesante, Ion Iliescu a rămas ferm în decizia sa de a nu face declarații. Procurorul a încercat să afle de la fostul președinte cum explică faptul că 850 de oameni au murit și 3.500 au fost răniți după preluarea puterii în stat.

În ciuda insistențelor procurorului Pițu, Ion Iliescu nu a oferit nicio declarație. Procurorul a observat că, în timpul discuțiilor, fostul președinte părea să se schimbe fizionomic și să devină taciturn, însă hotărârea de a nu vorbi a rămas constantă. Iliescu a sugerat procurorului să citească cărțile sale pentru a afla opinia sa despre Revoluție, refuzând să ofere detalii.

„Chiar l-am rugat în repetate rânduri să fie dispus spre o deschidere în acest sens. La un moment dat, mi s-a părut că reușesc să îl conving. Totuși, până la urmă a rămas blocat în această decizie de a nu face declarații”, a relatat generalul la Digi24.

Generalul Ranco Pițu a adus în discuție posibilitatea ca persoanele implicate în evenimente traumatizante din 1989 să își blocheze amintirile sau să dezvolte o percepție distorsionată a realității. A evidențiat și momentul în care Ion Iliescu și-a declarat și anturajul ca „emanații ale Revoluției”, fără a oferi argumente și în contradicție cu probele istorice.

Ce arată probele de la dosar despre gruparea lui Iliescu?

Procurorul militar afirmă că probele adunate în Dosarul Revoluției arată că gruparea condusă de Ion Iliescu era deja constituită la sfârșitul anilor ’60. Gruparea avea scopul clar de a înlătura regimul lui Nicolae Ceaușescu și de a menține România în sfera de influență a URSS. Componenta militară a acestei grupări era bine organizată și era condusă de generalul Nicolae Militaru.

„Scopurile acestei grupări au fost înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceaușescu, însă menținerea României în zona de influență a URSS. Nu puteau gândi în altă paradigmă și încă de la început Nicolae Militaru prefigura ca fiind certă răsturnarea violentă a lui Nicolae Ceaușescu și ca fiind certă intrarea în conflict militar cu fosta Securitate, pe care o ura sincer. Nu gândea că ar fi fost posibilă răsturnarea regimului Ceaușescu fără un război efectiv cu cadrele fostei Securități”, mai spune procurorul militar.