Parlamentul European a anunţat joi seara că a întrerupt negocierile cu statele membre privind următorul buget multianual al UE pentru perioada 2021-2027, cu riscul de a întârzia planul de relansare a economiei de 750 miliarde de euro care îi este ataşat.

„Deputaţii europeni vor reveni la masa negocierilor atunci când Consiliul (care reprezintă statele membre) va da dovadă de o dorinţă reală de a conveni un acord”, se precizează într-un comunicat.

”O oportunitate ratată”

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei germane a UE a deplâns o „oportunitate ratată”.

Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre ale UE au convenit în iulie asupra unui buget de 1.074 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani. Parlamentul solicită însă mai mulţi bani în special pentru cele „15 programe emblematice” ale Uniunii.

Eurodeputaţii au respins joi printr-o scrisoare o propunere de compromis din partea preşedinţiei germane care promitea o creştere de aproximativ nouă miliarde de euro.

„Sunt dezamăgit”, a scris negociatorul parlamentar Jan Van Overtveldt, care consideră că propunerea de compromis nu conţine „nimic nou”.

Opoziția țărilor frugale

Acordul dintre statele membre cu privire la acest buget fiind extrem de dificil de încheiat, preşedinţia germană a UE a refuzat până acum să crească volumul global.

Aşa-numitele ţări frugale (Olanda, Danemarca, Suedia, Austria şi Finlanda), în special, se opun categoric oricărei creşteri suplimentare a bugetului.

O altă problemă controversată în negocierile dintre Parlament şi Consiliu priveşte stabilirea unor norme mai stricte pentru reducerea sau suspendarea plăţii fondurilor europene în cazul încălcării statului de drept.

Săptămâna trecută, statele membre au convenit asupra unui astfel de dispozitiv, o premieră în UE, în pofida opoziţiei manifestate de mai multe ţări.

O majoritate importantă a eurodeputaţilor doreşte un mecanism mai dur în cazul statelor membre aflate într-o astfel de ipostază, precum Polonia sau Ungaria.

Foto: INQUAM / George Călin