Respectand traditia legilor lui Murphy, anuntul apare chiar atunci cand se doreste instalarea sau scoaterea de pe Internet a unui program. Indiferent de cat de mare este capacitatea unui hard disk, abilitatea utilizatorului de a-l umple pana la refuz este foarte mare. Multi dintre noi gasesc ca cea mai buna solutie pentru aceasta problema este cumpararea unui hard disk mai mare, eventual cel mai mare care se poate gasi pe piata. Nimic mai gresit! Goana dupa spatiu nu se termina niciodata. Chiar si asa, cu calculatorul plin de harduri de mare capacitate, vine si ziua cand se pune problema unui transfer mare de date intre un calculator si un altul nelegat in retea cu al dumneavoastra.
Ziua in care batranul floppy-disk isi va da obstescul sfarsit nu este foarte departe. intrebarea este: cine il va inlocui? Produse ca discurile de ZIP sau LS 120 par sa fie tonul dat pentru noile standarde. intre toate acestea incepe sa straluceasca CD-RW (CD-uri reinscriptibile). Motivul pentru care acestea tind sa devina cel mai folosit mediu de stocare si de transport al datelor este ca, de acum, aproape toata lumea are in dotarea standard a calculatorului un CD-ROM. Un utilizator obisnuit nu are intotdeuna acces la o unitate de ZIP si nu toti sunt interesati de achizitionarea unei asemenea unitati.
Raportul pret-cantitate este decisiv
Transmiterea unui fisier mai mare de 1,44 MB de la un calculator la altul (exceptand cazul retelei) se poate face prin modem, care se dovedeste a fi greoi, sau prin dischete normale, pe care fisierul se afla stocat in arhive multiple (solutie pe care multi nu o mai agreeaza). CD-RW a avut la inceput dificultatile lui, dar cum costurile incep sa scada la nivel rezonabil, acest produs poate deveni floppy-disk-ul de maine.
Cand CD-urile inscriptibile au fost lansate, acum cativa ani, DJ-ii computerelor au fost entuziasmati de posibilitatea de a stoca pe un disc nu mai putin de 650 MB sau 74 minute de muzica pe discuri stralucitoare, pe care majoritatea computerelor le putea citi. Dar primele unitati CD-R nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor si primii utilizatorii erau nemultumiti de produsul final care se gasea, pe atunci, la pretul de 10 USD. CD-urile reinscriptibile au invatat din experienta primelor, iar acum crearea unui CD este la fel de simpla ca si utilizarea flopy-ului. Mai mult decat atat, adaugand si capacitatea acestora de a sterge oricand datele si de a introduce altele de nu mai putin de 1.000 de ori, CD-urile reinscripribile devin o componenta mult mai atragatoare decat suratele lor mai putin dotate. Tentatia finala o reprezinta pretul: suportul pentru CD-RW se invarte in jurul cifrei de 4 USD (fara TVA). Pretul primelor unitati CD-RW a fost mai mic cu cateva sute de dolari decat pretul primelor unitati CD-R.
Combinatia dintre familiaritatea CD-R si avantajele capacitatii de rescriere CD-RW reprezinta un pas logic in evolutia tehnologiei CD-urilor.
CD-RW a mai cules ceva de pe drum. Este vorba de una dintre calitatile care au facut hard disk-urile celebre: posibilitatea de a scrie pachete de informatii prin suprapunere oriunde pe suprafata discului.
Transcrierea directa ofera o imbunatatire semnificativa fata de alte tehnologii, cum este cea magneto-optica prin care drive-ul face operatii separate de stergere, iar dupa aceea scrie.
Compatibilitate
pe termen lung
Ca si celelalte CD-uri, suporturile CD-RW sunt bazate pe conceptele de piste si zone. La CD-ROM-uri, acestea sunt structuri microscopice imprimate fizic pe un strat al discului „la ardere”. Atunci cand discul se invarte in interiorul unitatii, zonele se reflecta in raza laser transmitand senzorului optic un semnal asemanator celui Morse.
Structura suporturilor CD-RW se aseamana cu cea a CD-R. Discul gol este policarbonat, dar straturile de inregistrare sunt in numar de trei, fata de numai unul in cazul CD-R.
Daca bugetul dumneavoastra nu va permite prea multe si doriti sa va limitati doar la actiuni de arhivare pe suporturi inscriptibile sau reinscriptibile, atunci optiunea trebuie facuta pentru o unitate IDE. Daca insa pe langa arhivare este nevoie si de viteza, modelele bazate pe IDE devin mai lente. in acest caz, este necesar un model SCSI care poate scurta timpul de scriere la jumatate. De asemenea, trebuie luat in considerare si suportul software care realizeaza „arderea” CD-ului.
Indiferent de tipul de aparat pe care-l veti folosi, discurile „arse” anul acesta vor fi compatibile cu unitatile de citire pentru multi ani de acum incolo. Chiar daca valul tehnologic se pravaleste incontinuu peste calculatoare si din spuma lui se iteste semet DVD-ul, CD-RW va ramane, pentru mult timp, o ustensila sanatoasa, capabila sa arhiveze si sa mentina spatiul liber pe disc.