Curtea Constituțională a respins cele trei sesizări formulate de USR și Forța Dreptei cu privire la cele trei legi ale Justiției. Potrivit unor surse instituționale citate de Adevărul, sesizările partidelor din opoziție au fost declarate neîntemeiate.

Totodată, cele trei sesizări ale Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au fost considerate inadmisibile. Reprezentanții Puterii au susținut încă din momentul depunerii sesizărilor că demersul AUR va fi inadmisibil. Motivul ar fi fost că cei din AUR nu aveau numărul necesar de semnături pentru a depune documentele.

„Din punctul meu de vedere au fost respectate toate procedurile. Nu sunt elemente intrinseci care să afecteze Constituția. Nu cred că există argumente temeinice ca una din aceste sesizări să treacă. Eu sunt convins că ele vor fi respinse”, sublinia Gabriel Andronache, președinte al Comisiei pentru legile Justiției, după sesizarea CCR.

Sesizarea Avocatului Poporului a fost respinsă

Totodată, a fost declarată neîntemeiată și sesizarea făcută de Avocatului Poporului, în ceea ce privește modificările la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Astfel, cele trei legi ale Justiției ar urma să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului le poate promulga sau poate să le trimită înapoi în Parlament.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis a anunțat anterior că în momentul în care vor ajunge la el, legile vor fi promulgate.

Klaus Iohannis va promulga legile Justiției

„Sunt legi bune care au ieşit acum din Parlament. Sigur, mai sunt câteva proceduri până când vor fi promulgate, dar sper să nu dureze foarte mult, în paralel însă deja pot începe primele evaluări pe aceste legi şi dacă evaluările vor fi pozitive aşa cum mă aştept eu, de exemplu, atunci putem în mod real să ne aşteptăm la ridicarea MCV-ului şi intrarea în mecanismul general de stat de drept care a fost instituit pentru toate statele membre”, a spus Klaus Iohannis, pe 20 octombrie.

„Prin hotărârea luată, Curtea Constituțională condusă de Marian Enache a dat liber practic la nerespectarea deciziilor CCR. Asta întrucât din nouă Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost eliminată sancțiunea disciplinară pentru magistrații care nu nescocotesc deciziile CCR și deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțate în soluționarea Recursurilor în Interesul Legii.

Interesant este că CCR a permis abrogarea acestei abateri disciplinare în condițiile în care prin Decizia 2/2012 aceeași CCR explică faptul că existența unor sancțiuni pentru magistrații care nu respectă deciziile CCR reprezintă o întărire a Constituției României”, se arată într-un comentariu postat pe site-ul luju.ro